Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин каза днес, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун му е предал послание, което да връчи на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ким е изразил пред Мун също така надежда, че в скоро време ще се проведе нова среща между него и Тръмп.

Първата среща между американския президент и севернокорейския лидер се състоя на 12 юни в Сингапур.

ЗАТОПЛЯНЕТО ПРОДЪЛЖАВА: Лидерите на двете Кореи говориха пред многохилядна публика

Ким е заявил още, че иска бързото завършване на денуклеаризацията, разказа още Мун, след като се върна от посещение в Северна Корея.

"Севернокорейският лидер сподели, че иска бързо да се приключи денуклеаризацията и той да се фокусира върху икономическото развитие", каза южнокорейският президент.

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха историческо споразумение

"Ким изрази надежда, че американският държавен секретар Майк Помпейо ще посети Северна Корея скоро и че в близко бъдеще ще може да има среща на върха с Тръмп, за да може процесът на денуклеаризацията да се придвижи напред бързо", каза Мун, предаде Ройтерс.

Южнокорейският президент припомни, че идната седмица той ще се срещне с американския си колега и ще му предаде посланието от Ким.

На тази среща той и Тръмп ще обсъждат целта, заявена от лидерите на двете корейски държави да се обяви официално край на Корейската война до края на настоящата година, предаде Асошиейтед прес.

Ким Чен-ун изпратил на Тръмп „топла” покана за нова среща

"Надявам се, че мирният договор със Северна Корея ще бъде подписан в близко бъдеще", заяви Мун, цитиран от ТАСС.

Корейската война (1950-1953 г.) технически продължава, защото приключи с прекратяване на огъня, а не с мирен договор, припомня АП.

Мун каза, че съгласието на Северна Корея да позволи на международни експерти да наблюдават "трайното премахване" на ракетен полигон и площадка за изстрелване се равнява на ангажимент за "проверимо и необратимо" ликвидиране на тези обекти.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха общ документ (ВИДЕО+СНИМКИ)

На своята среща Ким и Мун направиха съвместно изявление, в което Северна Корея също така изрази готовност за "трайно премахване" на главния й ядрен обект, в Йонбьон, ако САЩ предприемат съответни мерки.

В изявлението не се уточняваше какво ниво на достъп ще имат чуждестранните експерти при наблюдаването на ликвидирането на ракетния полигон и площадката за изстрелване.

Мун каза, че подобни стъпки, заедно с извършеното от Северна Корея едностранно, но непроверено ликвидиране на обект за ядрени опити по-рано тази година, ще попречат на Пхенян да отбележи напредък във въоръженията чрез по-нататъшни ядрени и ракетни опити.

Според експерти премахването на ракетния полигон и площадката за изстрелване няма да представлява материална стъпка в денуклеаризацията на Северна Корея, която миналата година обяви, че вече е ядрена сила, и е замислила най-мощните й ракети да бъдат изстрелвани от самоходни ракетни установки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.