В полунощ приключи кампанията за референдума за смяната на името на страната

Ще преглътнат ли македонците географското определение "Северна Македония", или ще се върнат към старите политики, които доведоха до неспиращ цикъл от предсрочни избори? Това е въпросът, който си задаваме днес.

Македонците имат малко повече от 24 часа, за да решат бъдещето на страната си. Решаваща ще бъде избирателната активност. За да бъде валиден консултативния референдум, е необходимо да се явяват около 900 хиляди македонски избиратели и мнозинството от тях да гласуват за договора с Гърция за промяна на името. 

В центъра на Скопие няма и следа от агитации за референдума. Днес и утре са разрешени призиви само в рамките на кампанията на Държавната изборна комисия под надслов "Твоя позиция, твое право".

Зоран Заев избра населения предимно с албанци град Тетово за последния си митинг от кампанията "Излез ЗА Македония". Избрах Тетово, защото е  пример за мултиетническата Македония, заяви Заев пред хората на градския площад и защити договора с Гърция.

 „Аз с моята Зорица правя компромис ден през ден, а и вие от сутрин до вечер правите компромис, на работа прави компромиси всеки ден, животът е компромис”, заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

Заев спомена поименно всеки един от европейските и американски лидери, които посетиха Македония по време на кампанията.

РЕФЕРЕНДУМЪТ В МАКЕДОНИЯ : Привържениците на вот "за" организираха митинг в Прилеп

„В центъра на Скопие няма и следа от агитации за референдума. Днес и утре са разрешени призиви само в рамките на кампанията на Държавната изборна комисия под надслов "Твоя позиция, твое право", заяви той.

Зоран Заев избра населения предимно с албанци град Тетово за последния си митинг от кампанията "Излез ЗА Македония".

„Избрах Тетово, защото е  пример за мултиетническата Македония”, заяви Заев пред хората на градския площад и защити договора с Гърция.

„Аз с моята Зорица прява компромис ден през ден, а и вие от сутрин до вечер правите компромис, на работа прави компромиси всеки ден, животът е компромис”, каза още премиерът.

Три дни до историческия референдум за името на Македония

Заев спомена поименно всеки един от европейските и американски лидери, които посетиха Македония по време на кампанията.

„На мене, Зоран Заев от село Муртино, Струмишко, червен килим опънаха и в Берлин, и в Лондон, и във Варшвава, и в Брюксел и във Вашингтон, и във Виена. Червеният килим беше за Македония, за това, което заедно правим”, продължи речта си той.

Последното обръщение на македонския премиер към хората завърши по традиция със селфита.

На въпрос на NOVA щеше ли Македония да стигне до този ден, ако не беше договорът с България Заев отговори: „Не! Ако беше приятелството от България, ако не беше искренната стъпка да се помогне и на Македония , и на целите Западни Балкани, вероятно нямаше да успеем да направим договор с Гърция”.

А македонският президент Георге Иванов показа пълното разединение между македонските институции с призив от трибуната на ООН към всички 140 държави, които вече са признали Македония да не признават новото име.

„Ще бъдем държава по име, но не и по същност, защото друг ще управлява начинът ни на живот. Аз като гражданин вече казах моето решение. НА 30 септември няма да изляза да гласувам”, заяви Георге Иванов.

Още един ден имат хората в Македония, за да решат кого да послушат - Заев, който призовава да гласуват или президента, който се обяви за бойкот.

Репортер: Тоня Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.