90% от изследваните марки сол съдържат микропластмаси

Пластмаса в солта. Ново проучване на Greenpeace и южнокорейски учени показва, че 90% от изследваните от тях марки сол съдържат микропластмаси.

Кои хранителни вещества удължават живота?

Учените откриват пряка връзка между солта и пластмасата. Където и да изхвърлим пластмасовите отпадъци, рискът остатъците от тях да попаднат във водните басейни е огромен. А от там -  под формата на микрочастици, в рибата, която консумираме и в солта, с която я солим. 

Кафето прави кожата на лицето по-красива

 Учените са изследвали 39 марки сол от всички континенти. Само три от  тях не съдържат микропластмасови частици.

Опустошителните урагани и суши ще зачестят заради глобалното затопляне

Положението в Азия е най-тревожно. Солта, произведена в Индонезия, съдържа 13 629 микрочастици на килограм, а в България – 12.

„Веднъж попаднала в морето или океана, тя се разгражда на по-малки и по-малки частици. Попада и в рибите, и в морските дарове, и е толкова микроскопична, че може да попадне и в морската сол”,  каза Деница Петрова, Greenpeace – България.

Проблемът в Индонезия е най-голям – бреговата линия на страната е цели  54,720 километра, а през 2015-та тя е поставена под номер две сред държавите с най-сериозно замърсяване от пластмаса.

У  нас учените изчисляват, че с пластмасата, която използваме само за едно лято, могат да се покрият всички български плажове.

В Поморие се намира единственият музей на солта в Източна Европа. 

„При солта може да има полепнали малки песъчинки, но тогава  е необходимо да се промие отново чрез солена вода”, каза Илия Кусев – уредник на Музея на солта в Поморие.

Според експертите начинът, по който солта се произвежда у нас, предполага добре пречистен краен продукт. 

"За мен солта е един чист, химичен процес, в който едва ли биха попаднали такива частици, които да водят някакви тежки заболявания", каза още Илия Кусев.

Голяма част от количествата, които консумираме у нас, са внос от страни като Тунис, Израел и Египет. А Greenpeace изчисляват, че ако приемаме 10 грама сол на ден, може да поглъщаме приблизително 2000 микропластмасови частици годишно само чрез солта.

По данни на Greenpeace, всяка година в моретата и океаните се изхвърлят 8 милиона тона пластмаса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.