Това сочи, че древните династии са отдавали голямо значение на астрономията

Мистериозни древни монументи, сочещи към небесата. Може би звучи като теория на конспирацията или лошо направено видео за социална мрежа, но всъщност това е чистата истина, особено когато става въпрос за древен Китай.

Неотдавнашно изследване на Politecnico di Milano в Италия, публикувано в списание „Archaeological Research in Asia“, разкрива, че част от древните китайски императорски мавзолеи и пирамиди са насочени с голяма точност към точно определени точки в небесната карта.

Въпреки че това не е доказателство за намеса на извънземен разум в построяването им, то показва, че древните китайски династии са отдавали голямо значение на астрономията и са я комбинирали с традиционните си концепции за фън шуй.

Джулио Магли, италиански археоастроном, използва сателитни изображения, за да обясни „пространствените и когнитивни отношения“ между мавзолеите, императорите и членовете на семейството на китайската династия Хан, в покрайнините на град Си-ан по продължение на река Уей.

„В този регион откриваме повече от 40 китайски пирамиди, гробове на някои от императорската династия, лежащи под изкуствен хълм“, казва Магли. Според него, този стил е директно вдъхновен от един от най-значимите монументи, големите мавзолеи на „Първия китайски император“ Цин Шъхуан и Теракотената армия. Той обединява Китай през 221 год. пр.н.е, дава името на държавата и управлява директно преди династията Хан да вземе трона.

Подобно на египетските пирамиди, изглежда, че китайските императори са ориентирали погребалните си гробници към основните посоки – изток, запад, север и юг.  Вниманието към детайлите е разбираемо, като имате предвид вярванията, че властта на императора е директно от небесата, плюс традиционния фън шуй за ориентиране на предметите по вещаеш благосъстояние начин.

Въпреки че половината от тези монументи са насочени изключително точно на север, Джулио Магли отбелязва, че няколко определени имат малко по-различен модел на ориентация – с 14 градуса разлика.

Но ученият е категоричен – това не е резултат от човешка грешка. Въпреки че първите компаси са изобретени точно по това време, смята се, че монументите не са строени чрез използването на палеомагнетична информация от компас. Вместо това е била използвана информация директно от звездите, което изглежда малко сложно.

Явление, наречено процесия на равноденствията обяснява как оста на въртене на нашата планета леко се променя за дълги периоди от време, като това води до промяна на позициите на видимите позиции на звездите в нощното небе.

Когато леко различните мавзолеи са били построени, те не са сочели към нито една ясна звезда не е сочела към северния небесен полюс. Според тяхната традиция, нямало е да бъде добре да се насочи структура към северния небесен полюс, тъй като няма съответстваща звезда.

За щастие, древните китайски строители са намерили решение. За да отстранят проблема, изглежда, че тази група монументи са насочени към звездата, към която полюсът ще се насочи в бъдеще. Поларис, или Полярната звезда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.