Дали те не са грешка в еволюцията?

Гърдите са в различни форми и размери, но винаги имат едно нещо общо – уникални са за човешкия вид. Повече от 5000 вида бозайници населяват планетата. Но Хомо Сапиенс са единствените, които имат перманентни големи гърди. Някои наричат тази човешка аномалия секси, но тя повдига и въпроса „Защо гърдите на хората са толкова големи? Грешка на еволюцията ли са?“.

Всеки друг бозайник развива временни гърди по време на овулация или кърмене. Основната им цел е да произвеждат мляко. Така че, след като периодът на кърмене свърши, гърдите изчезват. Но това не е така при жените. В някакъв момент от еволюцията, нещо се е променило. Защо?

Например, през 1987-ма година, биологът Тим Каро изследва седемте съществуващи теории по темата. Една от тях твърди, че гърдите позволяват на новородените да се хранят на хълбока на майка си, което дава на жената по-голяма подвижност да върши и други неща. Но не обяснява защо гърдите остават дори и след като периодът на кърмене приключи.

Каква гръдна обиколка прави жените щастливи?

Най-популярната теория е предложена от Чарлз Дарвин и по-късно изследвана от зоолога Дезмънд Морис в книгата му от 1967-ма „Голата маймуна“. В нея Морис предполага, че гърдите са се развили като секс символ, който да замени подутината в задните части на женските примати по време на овулация. Веднага след като предшествениците ни са започнали да ходят изправени, не е било необходимо сексуалните им органи да са очевидни. Оказва, че мъжките нямат очевиден начин да разберат кога женската е сексуално зряла, така че може би женските гърди са се оформили в резултат на това. Тази теория поне обяснява защо женските гърди започват да нарастват през пубертета, но въпреки това не обяснява защо остават и след менопаузата.

Нека да погледнем отблизо човешките гърди. Най-голямата разлика е, че те съдържат повече мазнини в сравнение с тези на женските бозайници. Мазнината изпълва тъканите, като им дава форма. Нещо като мляко, но постоянно.

Човешките гърди могат да станат толкова големи, че да причинят болки в гърба. Затова много жени се подлагат на операция за намаляване на размера им. Повече от 61 хиляди жени са си направили такава операция през 2016-та година само в Съединените щати.

Къде са най-големите бюстове в България?

Но не само размерът на гърдите причинява дискомфорт. Те могат да бъдат и смъртоносни. Ракът на гърдата е причина номер 1 за смърт сред жените в глобален мащаб. Той засяга 1.5 милиона жени всяка година и е убил 570 хиляди през 2015-та.

Но доколкото учените могат да са категорични, ракът на гърдата почти не се среща сред другите примати. Това може би е така, защото рискът от рак се увеличава с възрастта, а другите примати не живеят достатъчно дълго, за да развият заболяването.

Или вероятно може би име нещо общо с постоянната тъкан в гърдите. Ракът е най-често срещан в бързо делящите се тъкани. Всеки път, когато се раждат и умират клетки, има шанс вътре самият цикъл да направи грешка в поправката на ДНК. И в последствие, клетка с грешка да се превърне в ракова клетка.

Тъканта в гърдите се дели бързо, така че има доста по-голяма възможност за такава грешка. Това може би обяснява защо премахването на двете гърди намалява риска при жените от рак с поне 95%.

Разбира се, че гърдите са заели своето подобаващо място в културата и обществото. Те могат да накарат жената да се чувства желана, освободена и красива. Заради силата им на привличане, те са помогнали за създаването на цели империи.

За добро или за лошо, женските гърди са тук. И ще продължат да бъдат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.