Тя е първата жена, която пее в страната след отмяната на половата сегрегация

Марая Кери изнесе концерт в Саудитска Арабия. Американската певица се появи в черна, искряща рокля пред скандиращо множество в Икономическия град Крал Абдула - мегапроект, създаден през 2005 г. от тогавашния крал на страната.

Ди джей Тиесто и танцьорът Шон Пол бяха другите изпълнители на шоуто в града, който се намира на около два часа от Мека.

Марая Кери стана първата жена, която пее в Саудитска Арабия, след като беше премахната забраната за увеселителната индустрия и отменена половата сегрегация. През декември Енрике Иглесиас, Блек Айд Пийс и Дейвид Гета също бяха поканени да изнесат концерти в кралството след либералните реформи, извършени от саудитския принц Мохамед бин Салман.

Решението на Кери да пее в Саудитска Арабия срещна и остри критики от страна на правозащитници, които посочиха, че режимът не се отнася сериозно към защитата на човешките права. Като доказателство те посочиха продължаващите арести на жени-активистки, бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул и продължаващата кървава война в Йемен.

Според правозащитниците тези концерти са опит от страна на режима да изглади международния си имидж, докато продължава и дори разширява репресиите в Саудитска Арабия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес