Това реши парламентът на Великобритания с голямо мнозинство

Британският парламент отложи излизането от ЕС с 3 месеца. Това решение беше взето след напрежението в Лондон и разгрома на предложеното от Тереза Мей споразумение. Решението обаче, трябва да бъде одобрено от Брюксел.

Западният печат за ситуацията около Brexit

Отлагането на "развода" беше одобрено с голямо мнозинство. Стигна се до ситуация, при която дори и премиерът Тереза Мей гласува ЗА. Сега на ход е Европа, без нейното ДА нищо не може да се случи. 

„Трябва публично да признаем, че и споразумението, и излизането без споразумение вече не са осъществими варианти”, заяви лидерът на опозицията Джеймс Корби.

„Ако Обединеното кралство все още  иска да излезе от ЕС и иска да го направи по уговорения начин, тогава това споразумение – такова каквото е, е единственото възможно решение” , заяви Мишел Барние, главен преговарящ от ЕС.

Британските депутати пред ключово решение - Brexit „със” или „без” сделка

Ако Европа одобри поредното искане на Великобритания, следват два варианта- краткосрочно или дългосрочно отлагане. Сценарии, които отново разединиха Великобритания. Може да се стигне и до ситуация, при която Великобритания, трябва да участва на Евроизборите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.