Протест пред централния участък на белградската полицейския имаше, но той беше мирен

След бунтовете през уикенда – ситуацията в Белград е по-спокойна. И в понеделник в сръбската столица, обаче, имаше протести. Този път - заради арестуваните при нахлуването в държавната телевизия в събота. Вместо партийната опозиция на улицата излязоха младежи и представители на гражданския сектор.

Ден след големия неделен протест – хората в Белград се върнаха към обичайното си работно ежедневие. Опозицията не изпълни ултиматума да реагира срещу властта, ако управляващите не пуснат задържаните заради атаката на сръбската държавна телевизия.

Протест пред централния участък на белградската полицейския имаше, но той беше мирен. В протеста се включиха и съученици на Павел. Едно от задържаните момчета, които втори ден прекарват тук в полицейския участък. Павел е на 18 години и все още е ученик. Павел Цвеич е един от нахлулите в държавната телевизия.

Сръбски журналист: Опозицията направи генерална грешка като нахлу в сградата на радио и телевизия „Сърбия”

„Момче, което е на моите години, беше арестувано за това, че изразява мнението си. Не е имал никакви вандалски прояви не е нанесъл щети, беше арестуван и сега ще прекара 30 дни в затвора”, казва Владимир, който е ученик.

Съучениците на Павел казват, че вместо да се подготвя за изпити, той ще лежи месец зад решетките. В протеста участваха и безпартийни представители на неправителствени организации.

„Хората са изключително недоволни, от случващото се в Сърбия. Животът и работата се влошават с всеки изминал ден”, коментира Радомир Лазович от Гражданско движение "Не притискайте Белград".

Протестиращи обградиха президентството в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Упреците към правителството и опозицията са много. „Правителството показа, че е криминална група. И всеки ден извършват все повече корупционни сделки. От друга страна опозицията, също си има проблеми. Участваха в приватизация на публична собственост и компании, създадоха тази каста от магнати, които унищожиха условията на труд в Сърбия”, каза още Лазович.

Президентът Александър Вучич също говори пред медиите и обясни, че опозицията е направила голяма грешка с атаката на телевизията и е довела протеста до ескалация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.