Ден на траур в Холандия

Полицията в Холандия се опитва да установи какви са мотивите на нападателя, който уби трима души в град Утрехт.  

Задържаха заподозрения за стрелбата в Утрехт

37-годишният Гьокмен Танъш беше арестуван в понеделник след мащабна операция, продължила часове. Освен него, задържани бяха и още двама души. След като стрелял в трамвая, той откраднал кола и избягал с нея. Арестуван е на по-малко от километър от мястото, където оставил автомобила. Полицията успяла да го залови след около 6-часово търсене. Има предположения, че вчерашното нападение Танъш е осъществил под въздействието на наркотици. 

Трима убити и петима ранени при стрелба в Утрехт (ОБЗОР)

Холандските власти подчертават, че е прекалено рано да се каже дали заподозреният е имал терористичен мотив. Негови роднини, които живеят в Турция, споделили пред Анадолската агенция, че вероятно става въпрос за семеен конфликт. Във вторник обаче от полицията съобщиха официално, че между Танъш и жертвите му не е открита връзка.

Турското разузнаване също разследва мотивите за нападението и не изключва случилото се да е терористична атака. По неофициална информация Танъш е разследван за връзки с ИДИЛ.

Трима души загинаха при инцидента. Това са 19-годишна жена от Виена и двама мъже на възраст 28 и 49 години от Утрехт, съобщи холандската полиция. Още трима души бяха сериозно ранени. Това са 20-годишна жена от Утрехт, 74-годишен мъж от Де Меерн и 21-годишна жена. При динамиката на ситуацията, възникнала веднага след стрелбата, четирима души също са били леко ранени при падане.

Досега разследването не разкрива никаква връзка между главния заподозрян и жертвите. По време на ареста му е намерено огнестрелно оръжие.

Във връзка с разследването вчера и миналата нощ полицията е извършила претърсвания на различни места в Утрехт и на други места в дома където е задържан. Освен главния заподозрян,  бяха арестувани още двама души. Това са мъже от Утрехт, които са на 23 и 27 години. Полицията разследва дали евентуално са участвали в инцидента със стрелбата. Заподозрените все още са задържани и ще бъдат допълнително разпитани.

Във вторник знамената в Холандия ще бъдат свалени наполовина в памет на убитите, обяви премиера на страната Марк Рюте. Обстановката в града към момента е спокойна. 

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.