Съветът на Европа загуби нашето доверие, а възстановяването му ще бъде изключително трудно, каза украинският външен министър

Украйна реши да отзове за консултации своя посланик при Съвета на Европа след решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за Русия, заяви украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от БТА.

"Съветът на Европа загуби нашето доверие, а възстановяването му ще бъде изключително трудно. От лидер в областта на защитата на правата на човека тази организация се превърна просто в администратор. Затова отзоваваме за консултации нашия посланик при Съвета на Европа. Стратегията е ясна, тактиката - също", заяви Климкин във Facebook.

По думите му решението на ПАСЕ е "особено обидно" за Украйна, като се има предвид, че в момента председателството на Съвета на Европа се държи от Франция, която участва в нормандския формат за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

Делегацията на Русия в ПАСЕ няма да участва в гласуването в сряда за избор на генерален секретар на Съвета на Европа, докато не бъдат потвърдени нейните пълномощия, каза ръководителят й Пьотър Толстой.  "Мисля, че вероятно няма да влезем и в залата, понеже защо да седим там, след като нямаме пълномощия.  Нека да потвърдят пълномощията ни и ние ще гласуваме за генерален секретар и ще продължим да работим ", каза Толстой.

Русия приветства решението на ПАСЕ за възстановяване на правата на нейната делегация, каза руският външен министър Сергей Лавров.

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия заради Украйна

"Резолюцията беше приета. Ние смятаме това за много, много положителна стъпка. Важното е, че делегациите, гласували за тази резолюция, а те бяха мнозинство, ясно заявиха, че правата, които се възстановяват на Руската федерация, не могат да бъдат оспорени", заяви той, като добави, че опитите за подкопаване на този процес продължават и "ще продължат днес и утре".

"Ще съдим за това как е завършила тази ситуация по това какви ще са резултатите от сесията на ПАСЕ. Тя продължава, предстои още избор на генерален секретар. След тази сесия можем да направим окончателен извод. Надявам се, че изводът ще бъде за това, че кризата е преодоляна", каза Лавров.

По думите му Русия ще плати задълженията си по своята вноска в Съвета на Европа, когато окончателно се изясни въпросът за възстановяването на правата на нейната делегация в ПАСЕ.

Кремъл заяви, че се отнася положително към решението на ПАСЕ за възстановяване на правата на руската делегация.
"Що се отнася до връщането на нашата делегация в ПАСЕ, приемането на съответната резолюция и изпращането на нашите парламентаристи, това е много положително явление, към което може да се отнасяме само положително", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него "става дума не за дипломатическа победа на Москва, става дума за победа на здравия разум, тъй като, по думите му, ПАСЕ не може да работи пълноценно, без в нея да участва руската делегация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.