В София за година и половина са затворени 20 плувни комплекса заради открити нарушения

Дезинфектанти и хлор над нормата откриха контролните органи при първите проверки на басейните в страната. Опасно ли е това и какви са рисковете за здравето ни, ако попаднем на силно замърсен басейн? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Само в София за година и половина са затворени 20 басейна заради различни нарушения. Регистрираните в столицата басейни са 178 – 130 закрити и 48 открити, които работят само през лятото.

Сред установените в началото на сезона нарушения в страната са: лоша хигиена, остатъчен хлор над нормите, неприемлив мирис, както и завишена концентрацията на амоняк и нитрати.

Силната миризма на хлор в басейна е лош признак

Това лято потребителят Диана внимателно подбира градския плаж, след като миналата година почивката край басейна се оказала опасна за децата й.

„Заради по-голямо количество хлор на децата им се зачервиха силно очите, получи се един тънък обрив по кожата, който за съжаление после доста време се лекува”, разказа Диана.

От началото на сезона само в София са взети над 120 проби при 60 проверки.

„Пробата се взима в активната част на деня, когато има плуващи. Задължително в началото се изплаква бутилката трикратно. И я затваряме под вода заради остатъчния свободен хлор, тъй като той е летлив”, поясни Мариана Петрова от РЗИ – София.

Собствениците на басейни твърдят, че разписаните норми за хлор са остарели и не отговарят на новите изисквания за чистота на водата. Затова били принудени да нарушават правилата.

Какво още показа проверката, която направи екип на NOVA на три басейна в столицата, гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.