119 депутати от ГЕРБ, ДПС, Атака и Воля свалиха държавната дотация за партиите

Окончателно парламентът намали на 1 лев партийната субсидия и на второ четене. Това стана след четиричасови бурни дебати, предизвикани от предложението на МС и ГЕРБ за промяна в в Закона за държавния бюджет. 119 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Атака и Воля одобриха предложението на управляващите да се редуцират до левче сегашните 11 лева на действителен глас. "Против" гласуваха 71 депутати, а от тях - 69 социалисти.

16 народни избраници се въздържаха - от ВМРО, НФСБ и един независим, се въздържаха. Управляващите получиха подкрепата на 7 депутати от "Атака", 7 от Воля и на 15 от ДПС. Заедно със социалистите по един глас "против" намалената субсидия регистрираха от ДПС и ОП. 

Още на старта на пленарния ден точката в дневния ред беше включена извънредно, на което се противопоставиха от левицата. Най-остра съпротива оказаха от БСП, които обвиниха управляващите от ГЕРБ, че целят да извадят партиите на тезгяха. ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че са във фалит и затова бранят партийните си пари. Отляво отвърнаха, че управляващите са в сговор с останалите, само и само да оставят БСП без финанси на прага на местните избори.

БСП не може да върне субсидията, за какво я похарчиха?

"Сега тук, като истински матросовци браните субсидията си от 11 лв. и това става ясно на всички. Вашата партия не може да се справи, защото неразумно и нелогично сте си изхарчили субсидията", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в отговор на Корнелия Нинова.

Преди това соцлидерката обвини останалите парламентарни групи, че са й отказали консултации, на които да обсъдят разумния размер на субсидията. Нинова заключи, че за първи път се гласува закон, срещу който реално всички партии са против. "Защо ще мине? Никой не го иска и ще мине. Защото народът го иска? Защото умишлено искате да пуснете бизнеса в партиите", заяви Нинова, но пак отправи покана за дискусии с участието на всички. 

Защо депутатите се скараха и в последния ден от дебатите за партийната субсидия?

"Това е закон за връщане на мутренските времена в България, широко отварящ вратите за чуждо влияние и прокарване на чужди интереси", обвини преди нея съпартиецът й Филип Попов. Той прогнозира, че парламентът щял да се превърне "в общо събрание на олигарсите, а МС - може би борд на директорите. Уважаеми депутати, честито, сложихте официално на сергията "България - продадено", обвини Филип Попов.

МФ изчисли колко надвзети субсидии ще връщат партиите

Мануил Манев от ГЕРБ репликира, че БСП е във фалит и това е истинската причина, поради която не желае да се редуцира субсидията. Депутатът от управляващата партия констатира, че днес левицата е достигнала върха на популизма.

"Истината е проста - никой от лявата страна на залата не желае, а и не може да си позволи лукса да си признае тази истина - партията ви е фалирала. Вас един лев не ви устройва, защото сте във фалит", отбеляза Манев, като припомни, че социалистите веднъж вече са успели да фалират и държавата.

В подкрепа на субсидия от 1 лев на глас се изказа и бившият конституционен съдия Георги Марков, който пък декларира, че не желае да издържа с данъците си малки политически формации извън НС.

"Защо трябва да хрантутим партиите с 1 процент, за да влизат и да се каращистват, като Реформаторския блок, и да става лудница в парламента?", възкликна Марков. "Аз не ща да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС! Не заслужават такава награда", категоричен беше депутатът от гражданската квота на ГЕРБ. Той констатира, че през романтичните 90-те години певците са пели безвъзмездно за партиите.

"Сега защо не пеят? Да запеем дружна песен, ама няма муза. Затова "лучец еж, водица пий и дий, партийо, дий!", заключи Марков. "Без субсидии - голяма активност и силни партии. Със субсидии - слаба активност и слаби партии", беше формулировката му за състоянието на политиката у нас. Марков призова политическите сили да си избистрят идеите, с които да станат атрактивни за избирателите, а "дотогава кранчето да бъде спряно".

От ДПС напомниха и на ГЕРБ, и на БСП, че неведнъж са ги спасявали от популистки действия и останаха на своята позиция за запазване на сегашния размер на субсидията.

"Позицията на ДПС беше ясна и категорична, още по време на референдума - да не се залита в полето на популизма, да се защити демокрацията и плуразлизма, като се сигури прозрачно финансиране на партиите. всяка партия залита в полето на популизма. Днес заявяваме, че ДПС не е длъжна единствена да понася негативите от всяко негативно предложение и на БСП, и на ГЕРБ", каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Коалицията реши: Консултации в НС за субсидиите, ДДС остава

"От БСП призоваха да покажем каква е нашата позиция и ние с гласуване ще подкрепим тази наша заявка в момента", декларира той. Лидерът на ДПС напомни, че движението държи на сегашните 11 лв. на глас, не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев и предлага, ако ще е така, то направо да е 0 лева, за да има прозрачно финансиране чрез дарения.

От ВМРО също имат предложение - те настояват за държавна субсидия за партиите в размер на 1,5 млн. лв. като защита от феодализиране на общините. Именно местните избори посочи като най-рискови депутатът от ПГ на ОП Юлиан Ангелов, ако субсидията бъде намалена на 1 лев.

От "Атака" застанаха зад ГЕРБ с аргумента - резултатът от референдума преди две години. "Два милиона и половина български граждани са гласували така и ние не можем да ги пренебрегнем", напомни лидерът на партията Волен Сидеров. 

Преди да намали на левче партийната субсидия, пленарната зала отхвърли предложенията на ДПС тя да падне направо на 0 лева, както и искането на ВМРО да закове твърдия размер от 1,5 млн. на партия.

Репортер: Ина Гълъбова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.