Решението му идва след скандала с изтеклата дипломатическа кореспонденция

Британският посланик във Вашингтон Ким Дарък подаде оставка след скандала с изтеклата дипломатическа кореспонденция с критични коментари за Доналд Тръмп, предаде БТА. 

"След изтичането на официални документи от това посолство се появиха много спекулации за моя пост и продължителността на мандата ми на посланик. Искам да сложа край на тези спекулации. Сегашната ситуация ме възпрепятства да изпълнявам ролята си по начина, по който бих желал", обясни той в писмо до Саймън Макдоналд, началник на британските дипломатически служби.

"При тези обстоятелства най-отговорният път, който мога да следвам, е да позволя назначаването на нов посланик", добави той. 

Тръмп: Британският посланик в САЩ не се справя със задълженията си

Скандалът започна, след като в таблоиди изтекоха писма, в които Ким Дарък нарича американското правителство "нелепо". За самия Тръмп пише, че от него "на талази се излъчва несигурност". Според посланика, медийните публикации за големи скандали между фракции в Белия дом, като цяло са верни. Ким Дарък обаче предупреждава Лондон да не подценява Тръмп и казва, че той може да бъде преизбран на поста. Британското външно министерство нарече публикуването на писмата "злонамерено", но не отрече тяхната достоверност. 

Дипломатически скандал между Великобритания и САЩ

В отговор Тръмп заяви, че британският посланик не се справя със задълженията си. По думите на Тръмп Дарък "не служи добре на Обединеното кралство". "Имали сме известни търкания с някои държави и мога да кажа, че британският посланик не служи добре на Обединеното кралство. Мога да ви кажа, че не сме големи почитатели на този човек и той не се справя добре със своите задължение", заяви Тръмп пред журналисти в Мористаун, щата Ню Джърси, цитиран от телевизия "Фокс нюз". "Бих могъл да ви кажа някои неща за него, но няма да ви губя времето", добави президентът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.