Евгени Крусев ще отговаря пред съда за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”

Съдебният процес срещу бившия заместник-кмет по транспорта на Столична община Евгени Крусев започва на 30 септември. Това е решил състав на Специализирания наказателен съд, съобщиха от прокуратурата. Насрочена е и втора дата за гледане на делото по общия ред – 9 октомври 2019 г.

Крусев ще отговаря пред съда за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” за щети малко под 1 милион лева, припомня БТА. Първоначално прокуратурата твърдеше за предполагаеми над 5 милиона нанесени щети. Обвинението касае нарушаване на служебните задължения. Крусев е сключил договор за промяна в носещата конструкция на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица „Алабин” и улица „Граф Игнатиев" и в последствие били направени корекции по договора с „Джи Пи Груп".

Обвиняват Евгени Крусев за 919 000 лева

Адвокат Менко Менков коментира пред медиите, че в хода на делото няма да има особени затруднения да се докаже, че Евгени Крусев не е извършил престъпление. Според него щета не е настъпила от действията на зам.-кмета, а общината е спестила пари, като не била нарушена никоя процедура на Закона за обществените поръчки.

По думите на Евгени Крусев, в действията си той се е ръководил единствено от интересите на общината и обектът да се изпълни по максимално качествен начин. Като посочи, че според измерванията и изследванията на релсовия път, той е в норми и шума и вибрациите са намалени в пъти.

Прокуратурата даде на съд бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев

Адвокат Менков обясни, че за изграждането на релсовия път и подложката не са използвани евросредства. Като допълни, че управляващият орган към МРРБ за разходването на евросредствата, по програмата, по която се провежда цялостния ремонт, е излязъл с решение, че няма допуснати нарушения. Както и, че има изготвено заключение на 29-членна комисия, дала становище да се подмени подложката с такава, която е по-добра и по-евтина.

Адвокатът на Крусев посочи още, че ще поиска част от членовете на комисията да дадат своите показания, сред които е главният архитект на София Здравко Здравков. Той допълни, че кметът на Столична община Фандъкова не е била разпитвана при разследването и не е сред свидетелите на прокуратурата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.