Пожарите превърнаха деня в нощ, останалият свят е в шок

Пожарите, които опустошават Aмазонка, превърнаха деня в нощ. Бразилия обяви, че няма пари да се справи с бедствието. Европейските лидери определиха ситуацията като "международна криза". В Twitter френският президент Еманюел Макрон написа, че "домът ни гори". Думите му предизвикаха гнева на бразилския президент, който го обвини в колониализъм.

Димът от огъня в Амазонската джунгла се вижда и от 600 км височина в Космоса. 74 000 горски пожара от началото на годината, което е с 83 % повече от 2018-та. В сърцето на Амазонка, едно от 420-те племена, се опитва да спаси дома си от пламъците.

Снимка: EPA/БГНЕС

Големи пожари бушуват в Амазонската джунгла и в щата Аляска (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Това е разрушение. За тази гора ще дам и последната си капка кръв", каза племенният вожд Раймундо Мура.

Еколозите са категорични - животновъдството, изграждането на водноелектрически язовири и пътища и незаконната сеч са основна причина за пожарите. Бразилският президент призна, че страната му няма ресурси да се справи с огъня.

Снимка: EPA/БГНЕС

Макрон: Горските пожари в Амазония са международна криза

"Министерството на правосъдието може да прати 40 души в Амазонка, за да се борят с пожарите. Няма ресурси, хаосът е дошъл", каза още президентът на Бразилия Жаир Болсонаро.

Президентът отиде още по-далеч. Той разкритикува "екологичната психоза" по повод пожарите и обвини природозащитниците, че палят гората.

Красотата на Амазонската джунгла - "белият дроб" на Земята (ГАЛЕРИЯ)

"Неправителствените организации загубиха пари. Без пари от Норвегия и Германия те остават без работа. И какво правят? Опитват се да ме свалят", заяви президентът на Бразилия.

"Болсонаро е отговорен за случващото се в Амазонка. Той промотира политика, окуражаваща екологични престъпления", добави координаторът Марсио Астрени от "Грийнпий".

Снимка: EPA/БГНЕС

Бразилският президент влезе в конфронтация с Макрон и го обвини, че има колониално мислене и използва пожарите за политически цели. Размяната на остри реплики дойде, след като френският президент написа в Twitter: "Нашят дом гори. Буквално. Амазонската джунгла - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата ни, горят! Това е международна криза".

Еманюел Макрон призова пожарите в Амазонка да бъдат основна тема на срещата на лидерите на Г-7 във Франция през уикенда.

Защо Амазонка е толкова важна за световните лидери?

Това е най-голямата тропическа гора в света, която обхваща 5,5 милиона квадратни километра.

Там се намират една трета от първичните гори в света, а река Амазонка и нейните притоци осигуряват 20 % от прясната вода на Земята.

Гората действа като въглеродна гъба. Съхранява от 90 до 140 милиарда тона въглероден диоксид, което спомага за регулирането на глобалното затопляне.

Почти 20 % от гората на Амазонка е изчезнала през последния половин век и обезлесяването се ускорява.

След като президентът на Бразилия Жаир Болсонаро пое властта в началото на 2019 г., процентът на обезлесяване стана близо четири пъти по-висок.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.