Най-сериозна е ситуацията в префектурите Нагасаки, Сага и Фукуока

Трима загинали и повече от 1 милион евакуирани, след наводнения в Япония. Невиждано досега количество дъжд е паднало в три префектури на южния остров Кюшу. Реки са излезли от коритата и са потопили жилищни сгради. На много места кални свлачища са помели къщи.

Най-тежка към момента е ситуацията в Сага, където улиците на някои градове са под вода. В сряда сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато седял зад волана.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според прогнозите на синоптиците в сряда над Югозападна Япония ще се излеят над 500 литра дъжд на кв. м. 

Препоръката за евакуация се отнася за жителите на три префектури - Нагасаки, Сага и Фукуока, където в редица райони има опасност от преливане на реки и свлачища. Евакуационните центрове са организирани в административни сгради и училища.

Наводнения в Мадрид, кални реки повлякоха коли (ВИДЕО+СНИМКИ)

Силните дъждове нарушиха и транспортните връзки: в Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица направления, затворени са и магистрални участъци.

Метеорологичната служба на Япония заяви, че в някои райони на северната част на остров Кюшу валят поройни дъждове, каквито има веднъж на няколко десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.