Когато се прави с добър вкус, всяко решение е добро, смята певецът

„Получих званието на сцената, по време на концерт, в който участвах в Парма. Прекъснаха концерта, преди да изляза за моето изпълнение. Членове на този клуб излязоха на сцената и прочетоха пергамента с мотивацията. Развълнувах се, а трябваше да пея след това". Това разказа в ефира на „Здравей, България” българският баритон Владимир Стоянов, който беше удостоен със званието "Рицар на Верди". Титла се дава от Клуба на 27-те.

Стоянов получава званието за изключително интерпретиране на вердиевите персонажи. Българин не е получавал подобно признание досега.

„В театрите около Парма оперите на Верди са издигнати почти в култ. Тези хора държат на тази музика, на изпълнението на тази музика, на интерпретацията на образите. Те реагират гласно, много честно не съвсем приятно за певците. Това е един изключително традиционен театър, но много малко певци дръзват да стъпят на тази сцена заради тези реакции. Много бележити певци, мои колеги, избягват точно тази сцена”, споделя певецът.

Владимир Стоянов е удостоен със званието "Рицар на Верди"

„Тези хора държат вердиевите опери да се изпълняват според неговия замисъл, според предписанията на маестрото. Към всяка опера съществуват безброй писма, които той пишел и изразявал неговите изисквания. Импровизацията трябва да бъде в нормални рамки, защото операта е традиционно изкуство, не е като поп музиката”, разказва още Стоянов.

„Операта е като света, тя се развива непрекъснато. Има своя път и своята еволюция като изкуство. Проблемът е, че много често се правят неща, които нямат нищо общо нито с текста, нито с музиката, нито със замисъла на автора. Търси се скандалът, търси се нещо, което да е фрапантно, търси се голото, търси се кръвта, насилието. Неща, които публиката ще приеме по много силен начин",  смята оперният певец.

„Според мен трябва да се спазват елементарни рамки на поведение в това изкуство, защото авторът е този, който задава алгоритъма на това произведение. Той иска да внуши нещо. Ние нямаме право да правим каквото искаме, за да реализираме наша идея. Когато се прави с добър вкус, всяко решение е добро”, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.