"Берлин не бива да забравя ролята на Вашингтон за обединението на Европа и Германия", заяви той

"Берлин не бива да забравя ключовата роля на Вашингтон за обединението на Европа и Германия след края на Студената война", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Тези думи са реплика на изказването на германския външен министър Хайко Маас, който заяви, че обединението на Германия е "дар от Европа". Столтенберг, който се стреми да съхрани ангажимента към НАТО на скептично настроения към организацията американския президент Доналд Тръмп, се опита да припомни на Германия за усилията на САЩ за опазване на европейската сигурност.

"Обединението на Германия и Европа щеше да е невъзможно без гаранцията на САЩ в областта на сигурността", каза Столтенберг на събитие по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена. "Всеки опит за дистанциране на Европа от Северна Америка не само ще отслаби трансатлантическия Алианс, но и ще изложи Европа на риска от разделение", подчерта генералният секретар на НАТО.

Столтенберг: Черно море има огромно стратегическо значение за НАТО

Напрежението между Берлин и Вашингтон се засили при управлението на Тръмп, изтеглил САЩ от редица международни споразумения - нещо, което се отрази негативно на външната политика на Европейския съюз. На срещата на върха на НАТО през юли американският президент заяви, че Германия е "пленник" на Русия заради енергийната си зависимост от нея.

Представители на правителството на САЩ критикуват Германия, че не харчи достатъчно средства за отбрана. В статия, публикувана миналия уикенд в 26 европейски страни, германският външен министър Хайко Маас не спомена за приноса на Съединените щати за победата срещу Съветския съюз в Студената война и за значението на Вашингтон за сигурността на Европа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.