Това установи изследване на проф. Джорджия Мейсън

Котките имат репутация, че са надменни и трудни за разгадаване, но изглежда, че това е повече според нас, отколкото според тях. Ново проучване доказва, че нашите пухкави приятели използват много изражения на лицето си, за да общуват, но само 13% от хората са добри в разчитането им.

Изследването, публикувано в „Animal Welfare“, включва 6,329 души, които са гледали 20 видеоклипа на котки, фокусирани върху техните лица. Участниците в изследването са били помолени да кажат дали котките се чувстват положително или отрицателно, а средният резултат, който са постигнали е 12 от 20, като само 13% от запитаните са се представили добре. Интересното е, че жените са били по-добри от мъжете в правилното разпознаване на котешкото изражение. Имало и разлика между поколенията, като по-младите хора са били далеч по-добри от по-възрастните.

Руското правителство спасява котешката популация от студа

„Фактът, че жените като цяло са постигнали по-добри резултати от мъжете, е в съответствие с предишни изследвания, които показват, че жените изглежда са по-добри в декодирането на невербални прояви на емоция, както при хора, така и при кучета“, заяви ръководителят на проекта проф. Джорджия Мейсън.

Ако се занимавате с котки професионално, като ветеринарен лекар например също помага за по-доброто разбиране на усещанията на тези животни. Изненадващо е обаче, че да си собственик на котка или любител на котки не дава предимство. По принцип положителните котешки изрази се идентифицират по-лесно от отрицателните, установява още проучването.

„Способността да се чете изражението на лицето на животните е от решаващо значение за оценката на благосъстоянието им. Нашето откритие, че някои хора са изключителни при четенето на тези фини мимики, предполага, че това е умение, с което повече хора могат да бъдат обучени да се занимават“, обясни другият участник в проучването професор Лий Нийл.

ЕС се обяви против слагането на каишки на домашните котки

Резултатите показват, че да бъдеш добър в четенето на котешки изрази не е нещо, с което хората се раждат, това е нещо, което може да се научи, което е добра новина за котките. Хората могат да бъдат обучени да разбират по-добре своите домашни любимци.

„Това е важно, защото може да помогне за укрепване на връзката между собствениците и котките и така да подобри грижите и благосъстоянието на котките“, казва Найл.

Без съмнение има някои неща, за които котките няма да имат проблем да бъдат разбрани или да изразят чувствата си, като например факта, че цял живот ги държите на ръце като аматьор. Ако обаче сте любопитни да разберете докъде се простират  вашите способности за разчитане на израженията на котки, можете да направите тест на уебсайта на изследователския екип.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook