В супермаркетите обаче се увеличават продуктите на растителна основа

Хората, решили да преминат към безмесна храна - за Веганския Януари или за постоянно, могат да разчитат на ползи за здравето, като отслабване и понижаване на холестерола. Те обаче трябва да са наясно, че и сред веганските продукти има такива с ниска хранителна стойност, които не са здравословни, предупреждават британски учени, цитирани от Ройтерс.

Ентусиастите, взели решение да станат вегани, освен това трябва да приемат витамин B12. Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдават недостиг на витамина, който може да доведе до невропатия.

ХЛЯБ НА БОКЛУКА: Столична пекарна изхвърли продукцията си в улична кофа

Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може се приема и като добавка под формата на таблетки.

Организаторите на Веганския Януари - британска кампания, участниците в която обещават да се придържат към диета без животински продукти през първия месец от годината, отбелязват, че в инициативата се включват хора от цял свят.

Каква е тайната на японското дълголетие

Учени, представили на брифинг в Лондон ползите от веганството, обясняват, че в сравнение с хората, които консумират месо, привържениците на този режим се възползват от относително по-ниските му нива на наситени мазнини и високите нива на фибри. Веганите освен това са по-слаби от консуматорите на животински продукти и са изложени на понижен риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Специалистите обаче предупреждават, че в супермаркетите се увеличават продуктите на растителна основа, които приличат на животински, но не са замислени като техен еквивалент, нито са по-добри.

Учени обявиха гъбите за суперхраната на бъдещето

Веганското сирене, например, може да е богато на мазнини, сол и калории, и с много ниско съдържание на протеини. "Ако тези продукти изобилстват от наситени мазнини, сол и захар, не може да се очаква да бъдат от полза за здравето", казва Тим Кей, епидемиолог от Оксфордския университет и веган.