Екип на NOVA гостува в дома на биатлонистката

Екип на NOVA гостува в дома на Екатерина Дафовска. Тя сподели, че подготовката за празничната трапеза в дома ѝ започва още рано сутринта. 

Подготовката за Бъдни вечер в дома на олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска започва от ранни зори. Първото, с което се захваща е традиционната питка. Разказва, че в Родопите погачата е символът на дома и семейството.

„След като тестото е втасало час и половина почваме връзването на питката. Завързваме едно възелче и ги подреждаме така едно до друго. В някое от всичките трябва да скрием и паричката. Сега ще я сложим тук по средата”, разказва Екатерина Дафовска

В дома на най-успешната българска биатлонистка се спазва традицията на трапезата да има 9 ястия и те да са постни.

„И започваме да пълним чушките. Бобът ни е от Чепеларе от нашата градина. Моята майка си го отглежда и тази година имаше много хубава реколта. За десерт ще направя печена тиква с мед и орехи и ошаф.

Какво повеляват традициите на Бъдни вечер

За нея и семейството й тази Бъдни вечер е по-специална. „Тази година съм щастлива, защото синът ми успя да се прибере за Коледа. Къщата е пълна”, сподели Екатерина Дафовска.

Докато ски шампионката ни се е заела с домакинската работа, то пистите в Пампорово са препълнени с български и чуждестранни туристи. Това семейство е пропътувало 300 километра от Бургас, за да посрещне Бъдни вечер и Коледа в Родопите.

„Тази година решихме да разнообразим. Пък и няма сняг. Само на планината има и заради това. Заради нея, защото й харесва снегът”, споделя Даниел Шопов.

Между 8 и 10 хиляди души ще посрещнат Коледните и Новогодишни празници в планинския курорт.

„За Коледните и Новогодишните празници курортът е разпродаден на 100 процента”, каза Радослав Рачков, директор на ски зона“Пампорово“.

На Бъдни вече в Пампорово вали сняг. Според народните поверия това означава, че годината ще е плодородна.

Повече гледайте във видеото.