Пострадалите са деветима

Верижна катастрофа с четири трамвая отне човешки живот. Загиналият е 30-годишен мъж. Няколко души са в болница с различни наранявания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 Катастрофата стана на бул. „Искърско шосе” в ж.к. „Дружба” около 11:30 часа. На релсите спира трамвай заради авария. След него идват втори и трети, които също спират. Млад мъж - пътник от едното превозно средство, решава да пресече релсите между втория и третия трамвай. Докато пресича, идва и четвърти трамвай, който не спира, удря се в спрелите мотриси и те премазват пресичащия мъж.

48-годишна ватманка с 31-годишен трудов стаж е управлявала четвъртата мотриса. 

„Ватманката е опитна. Всички инструктажи е минала. Няма никакви данни да бъде обвинявана, че не разбира, не знае как се управлява или няма квалификации. Но всичко става. Моментни ситуации винаги могат да настъпят”, коментира инж. Иво Василев, зам.-директор на столичния „Електротранспорт”.  

Каква е причината, довела до тази ситуация, тепърва ще се изяснява. Версията на ватманката все още не е ясна, защото и тя е сред пострадалите и е настанена в болница. Ясно е обаче, че няма видима причина, която да обяснява защо тя не е спряла.

Кола се заби в стълб на столичен булевард, има жертва (СНИМКИ)

„При всички положения, ако трамваят е в изправност, а нямаме основание да мислим, че не е, имало е достатъчно място да се види, че тук има спрели трамваи и да спре. Спирачките на тези мотриси са много добри. Няма повредена спирачка”, коментира още инж. Василев.

Според една от версиите мъжът е гледал в телефона си, докато е пресичал.

Каква точно е причината за инцидента и защо четвъртият трамвай не е спрял - тепърва ще се установява. След няколко часа обследване на място четирите трамвая бяха закарани в депото.

 

Общо девет души бяха приети в болница с различни наранявания. Шестима от тях са в „Св. Анна”, трима - в „Царица Йоанна".

„Като изключим пациентката, която остава за наблюдение  и лечение в болницата с черепно-мозъчна травма, останалите пациенти се касае за увреждане на торса, гръдна и коремна област”, обясни д-р Николай Добрев, медицински директор на УМБАЛ „Св. Анна”.

По случая е образувано досъдебно производство.

Информация: Владислава Тричкова, Ивета Шилигарова