9 души бяха убити, след като мъж откри огън в два бара в Ханау

Българин загина при терористичен акт в Германия! Масовата стрелба, извършена от 43-годишен десен екстремист, взе 9 жертви в град Ханау. Обект на атаката станаха два наргиле-бара. Сред другите жертви са хора с турски и кюрдски произход.

Официално и от българското външно министерство потвърдиха за загиналия българин. Той е 33-годишен. От 2 години е в Германия. Работил е като шофьор на тир и бетоновоз. След това започва да взима нощни смени в единия от атакуваните барове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди да замине за Германия Калоян Велков е живял в Мездра.

„В Германия си имаше квартира и всичко. Беше се установил, просто в неподходящия момент беше там”, коментира пред NOVA Хариета Велкова.

Близките научили за смъртта му от братовчедка, която също живее в Германия.

„От полицията са им казали, че все още се води разследване и заради това не мога да освободят нито вещите, нито да дадат по-подробна информация”, обясни Антоанета Байчева, генерален консул на България във Франкфурт.

Ханау е родното място на авторите на приказки братя Грим. В сряда през нощта обаче в града е истински кошмар. Въоръжен мъж влиза в наргиле-бар и открива стрелба, след това отива в друг бар и открива стрелба и там. Убити са девет души. Ранените са шест.

10 загинали при стрелба в два бара в Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Мъжът влезе от странични вход и уби всички. Стреляше направо в главите на всеки, когото види. Започна да стреля и по нас. Скрих се зад една стена. Докато се криех, ме простреля в ръката. Аз паднах, после един човек падна върху мен, после още един. Стана купчина”, разказа Мохамед, който е ранен при нападението.

Масова стрелба в търговски център в Банкок (СНИМКИ)

Благодарение на свидетелски показания полицията намира колата на предполагаемия извършител пред дома му. Там намира и простреляното му тяло, както и убитата му 72-годишна майка. Разследващите открили писмо, в което мъжът признава за убийствата. Публикувал е и клип, от който става ясно, че се интересува от конспиративни теории. 

 

„Това е личното ми послание към всички американци. Вашата страна е под контрола на невидими тайни общества. Те използват непознати, зли методи, като контрол над съзнанието”, казва мъжът във видеото.

Засега се смята, че мотивите на Тобиас Ратен са ксенофобски.  Действията му се разследват като терористичен акт. Повечето жертви са етнически чужденци.

„Расизмът е отрова. Омразата в отрова. И тази отрова съществува в нашето общество. И е причина за твърде много престъпления”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Репортери: Златина Зехирова, Румяна Попова