Това потвърдиха от Националния оперативен щаб

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Двама пациенти - мъж на 27 години и жена на 75, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

Как да се предпазим от коронавируса?

"Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски. И допълни: "Нулевият пациент се губи".

Директорът на болницата в Габрово: Жената със съмнениe за COVID-19 остава в стабилно състояние

Какво е състоянието на мъжа от Плевен, дал положителни проби за коронавирус? (ВИДЕО)

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория. Пациентите няма да бъдат транспортирани в други болници.

 

 

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

ЗАПЛАХАТА COVID-19: Задава ли се дефицит на лекарства?

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването. А пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

"Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт", препоръча шефът на ВМА.

Как да различим коронавируса от грипа?

Следващият брифинг с актуална информация на Националния оперативен щаб ще започне днес около 10 часа.

Целия брифинг на оперативния щаб гледайте във видеото.

 

45 от пътниците на круизен кораб в Египет са с положителен тест за коронавирус

Броят на заразените с коронавирус по света приближава 100 000

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Коронавирусът със 150 мутации