Какви са те и колко струват – това обясни ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг

Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Различните тестове ще бъдат ползвани в различните стадии на разпространението на COVID-19 у нас.  Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг.

В момента сме в първия етап от разпространението на заразата, когато болните се увеличават. Ген. Мутафчийски обясни, че най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал. 

В България могат да се правят около 1000-1200 дневно или около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец, поясни ген. Мутафчийски.

Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути.

„Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, предвиждаме да се правят до 20 000 дневно. На месечна база това са около 300 000 теста, което е около 10 милиона месечно”, заяви Мутафчийски.

На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.

И трите вида тестове са важни. Първият, защото той е с най-достоверни резултати,  вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко души са придобили имунитет и могат да работят спокойно.

Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови. 

Освен това днес в Министерския съвет е взето решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респиратора, обяви премиерът Борисов.

В момента сме в първия етап от разпространението на заразата, когато болните се увеличават. На този етап единственият достоверен е PCR методът.

 

„Над 24 000 българи са под карантина. КПП-тата в началото създадоха много проблеми, но след промяната на заповедта на Ананиев нещата се промениха”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. „Основни проблеми на подходите от Перник към София – правим всичко възможно, така че чакането да е минимално. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края. Моля гражданите за разбиране. И благодаря на всички служители на МВР. Направили сме така, че да им се раздава храна и топли напитки по време на дежурствата. По-натоварените смени са направени по 6 часа”, обясни вътрешният министър.

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой заболели е 276 (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО