Излекувани са около 210 000

Светът премина, от вчера до днес, психологическия праг от 1 милион заразени с коронавируса. Жертвите на пандемията са вече близо 53 000, повечето от тях - в Европа. И докато повечето страни по света удължават ограничителните мерки, расте обаче и броят на излекуваните и те вече са повече от 210 000.

В глобален план Съединените щати са страната с най-много случаи на COVID-19 - повече от 245 000. През изминалото денонощие са починали над 1000 души, най-големият брой в света на смъртни случаи за един ден. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо предупреди, че до шест дни Ню Йорк поже да остане без апарати за обдишване на пациенти.

Макар и по-малко от четвъртък, за втори пореден ден Испания отчита над 900 починали от коронавируса.  Регистрираните случаи са близо 118 000 и така Испания надминава вече Италия по брой на заразените. Испанските власти обаче казват, че кралството вече е достигнало пика на разпространението на коронавируса.

Френската полиция затяга ограничителните мерки преди началото на великденските празници. Католическият Великден се отбелязва тази година на 12 април. Усилията се насочват най-вече към Париж, където служителите на реда извършват допълнителни проверки на гари и летища и по ключови пътища, за да се опитат да попречат на хората да напускат столицата към други части на страната.

„Сега не е точно моментът за ваканция, но се надяваме след края на кризата да можем да се върнем към нормалния ни живот“, казва Сети - жител на Париж.

Всеки, който е задържан при опит да замине за празниците, ще бъде наказан с глоба. Френската полиция е извършила почти шест милиона проверки в цялата страна през изминалата седмица и е наложила 360 000 глоби.

Призив в навечерието на Великден отправи и австрийският канцлер Себастиан Курц. „Настоятелно ви моля: постъпете различно този път! Нека този Великден да пропуснем всичко, което ценим, за да защитим себе си и близки ни. Нека да няма семейни празненства и събирания, защото точно това представлява най-голямата опасност за хората, които обичаме“, каза той.

РАВНОСМЕТКАТА: 882 000 са вече заразените с COVID-19 по света

Увеличават се смъртните случаи от коронавируса и в Германия, където броят им достигна над 1000. В сравнение в четвъртък, те са нараснали със 145. Заразените с COVID-19 са близо 80 000. Най-много са потвърдените случаи в Бавария, където на всеки 100 000 души има 146 заразени. А в Берлин, неспазването на минималната физическа дистанция от метър и половина, ще се наказва с глоби до 500 евро.

„На места, където е невъзможно да се спазва дистанция, като в обществения транспорт и супермаркетите, носенето на маска може да намали риска да заразите други. Искам обаче да подчертая – не може да предпазите себе си, като носите маска“, каза Лотар Вилер - президент на института „Роберт Кох“.

Междувременно, канцлерът Ангела Меркел излезе от самоналожената карантина и се завърна към изпълнението на служебните си задължения. На няколко пъти тя даде отрицателна проба, след като на 20 март й бе направена ваксина от лекар, за когото впоследствие се разбра, че е заразен с коронавируса.

На фона на пандемията от коронавируса и въпреки факта, че той се е разпространил в почти всяка една страна по света, Северна Корея твърди, че няма нито един заразен. Изолираната страна граничи с Китай и Южна Корея – две от огнищата на епидемията. Мнозина западни експерти смятат, че не е възможно да няма нито един севернокореец с COVID-19 и смятат, че режимът в Пхенян крие реалната ситуация.

СЗО е притеснена от разпространението на коронавируса

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП