Тази година двете двойки забулени сови са снесли 12 яйца

Излюпи се първата забулена сова за 2020 г. у нас, съобщават от Спасителния център за диви животни на организацията "Зелени Балкани". Тази година двете двойки забулени сови в центъра имат общо 12 яйца. 

Двете двойки са много добри и старателни родители, отбелязват от организацията. Те посочват, че въпреки травмите, които са били нанесени на птиците и не им позволяват завръщане в дивата природа, совите не спират да изумяват с любовта и отдадеността си към малките си.

Двойките забулени сови, които се отглеждат в спасителния център, поемат грижите не само за собствените си малки, но и за чужди, осиротели птичета от техния вид.

СПАСЕНИ: 11 птици с нов живот през новата година

Екипи на Центъра са се включили в спасителна операция в помощ на изпаднали в беда керкенези в кариера край Хасково. Работници забелязали два керкенеза редовно да кръжат край място в непосредствена близост до поточната линия. Когато отишли да видят защо птиците прелитат над мястото толкова често, намерили гнездо с шест яйца. Притеснени, че по време на работа може да счупят яйцата, те се свързали със Спасителния център.

След разговор с Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково и получаване на разрешение от тях, екип на Спасителния център на "Зелени Балкани" бил изпратен на място. Там се е наложило да разделят яйцата и родителите. Причината за това решение е, че птиците постоянно се плашели от работещите хора и машини на мястото и почти не посещавали гнездото. След вземането на яйцата, те били поставени в инкубатор. Все още не е ясно дали да измръзнали или от тях ще се излюпят здрави птички.