Това съобщиха от Оперативния щаб

Случаите на COVID-19 у нас вече са 611. За последното денонощие са регистрирани нови 30 заразени, от тях в болница са 18. Излекувани са 48 пациенти. Това съобщиха на редовен брифинг от Нащионалния оперативен щаб.

Масово тестване за коронавирус у нас засега не може да има (ОБЗОР)

"Новите случаи на оздравели са 6 - трима мъже от ВМА, трима - от Пазарджик и една медицинска сестра от Пещера. Сред тях е и жена на 70 години от Пазарджик", обяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.

За денонощието има един нов смъртен случай - мъж на 72 години от Шумен с придружаващо тежко заболяване. Общо починалите са 24. Най-младият заразен е на 1 година, а най-възрастният - на 90. Още едно медицинско лице е дало положителна проба за коронавирус - 62-годишна лекарка, която не е контактувала с пациенти. 

Завършило е и тестуването на полицейските служители.

"Имаме данни от изследваните 1016 души. Смятам, че те са представителна извадка. 1007 от тях са с отрицателен резултат. Двама имат положителни данни за антитела от прясна инфекция. 7 души са положителни за други антитела, но никой от тестуванитене не дава положителни проби и за двата вида", обясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Пациент със съмнение за COVID-19 беше опериран дистанционно чрез робот (ВИДЕО)

Той информира, че някои от тестуваните проявяват част от симптомите, без да са дали положителен резултат за коронавирус. Според него това означава, че в момента върлуват и други вируси.

"Изследването е интересно, защото ни дава картина на ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Това означава, че епидемията е под контрол. Ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. Също така е ясно, че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази", добави Кунчев, като подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките.

Ген. Мутафчийски разкри, че данните при изследването на военните са сходни. Ще се изследват и моряци. Според него масово скринингово изследване ще бъде скъпо и "абсолютно безсмислено". След месец ще бъде направено повторно изследване, след което също ще се направи анализ.

"В интернет има кампания, в която се предлагат "лекарствени продукти". Някои са напълно фалшиви. Сигнализирали сме компетентните органи и правителството. По наша информация законодателството не е толкова сурово към такъв тип престъпления, но трябва да се промени Наказателният кодекс и да се изготвят сигурни механизми за наказание", заяви Мутафчийски.

МРАЧЕН РЕКОРД: Близо 2000 починали с коронавирус в САЩ за 24 часа

Относно информация, че в Дългопол ще бъдат направени масови тестове на населението, както в Банско, Мутафчийски заяви, че не знае откъде общината е закупила тестовете. В момента на пазара има 4-5 доставчика, които се ползват и от Щаба и са се доказали във времето.

Генералът подчерта, че изследвания се правят и в други области и даде за пример Бургас. Там се тестват рискови групи - полицаи, лекари. От ромското общество в областта няма нито един положителен тест за коронавирус. 

Началникът на Оперативния щаб обясни, че не всички симптоми отшумяват с излекуването на пациента. Той предупреди още, че оздравелите трябва да поддържат "гореща връзка" с личните си лекари. Ако бърз тест даде положителна проба, е редно да се направи и PCR тест. Ако при него пробата също е положителна, тогава РЗИ и полицията имат грижата да се свържат със заразения.

Две нови положителни проби за коронавирус в Смолян

В България не се наблюдава повторно заразен с коронавирус, обясни Мутафчисйки и добави, че няма достатъчно данни по отношение на имунитета.

"Имахме среща с представители на Лекарския съюз относно имунизациите и женските консултации. Говори се за създаване на организация на "зелени коридори" за малки деца и бременни след Великден, както и за постепенното възстановяване на нормалния ритъм и дейността на болниците. "Не се знае колко време ще се борим с коронавируса, болниците трябва да се адаптират", обясни той.

 

Шефът на ВМА разкри, че заразените пациенти, които са под домашно лечение, се наблюдават чрез ежедневни телефонни обаждания. По този начин за болнично лечение са върнати петима души.

Жена с COVID-19: Приятелите ми не искаха да говорим дори по телефона, страхуваха се (ВИДЕО)

"Вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, който идва от животно и се адаптира към човешкия организъм. Благодарение на това, вирусът придобива някои свойства. Едно от тях е да се предава по-лесно от човек на човек, а второто - тежестта на клиничната проява става по-леко и хронично. Това е природният замисъл на тези вируси. Известни са и някои мутации", заяви проф. Тодор Кантарджиев и обясни какви точно мутации е претърпял вируса на COVID-19. "Когато инфекцията започне като гърлобол и хрема, трябва да се вземат всички мерки, за да се забави тази инфекция. Вирусна инфекция най-лесно се забавя с ранни мерки. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. Ако направим всичко, за което съветва българската традиционна медицина, бабите което са ни казали - всичко ще е наред, гърлоболът и хремата ще минат за няколко дни", посъветва той.

Проф. Кантарджиев обясни, че за разлика от другитте вируси, COVID-19 се развива не за няколко часа, а за няколко дни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП