Плевенски онкохирурзи с революционно решение, за да не спират операциите в страната

Плевенски хирурзи с революционно решение. Те намериха начин да не спират операциите в извънредното положение. Пациент със съмнение за COVID-19 беше опериран дистанционно чрез робот.

Има ли отлагане на грижата за онкоболните в кризата?

Животоспасяващата операция е направена в началото на седмицата от професорите Григор Горчев и Славчо Томов. Пациентката е била със  симптоми на коронавирус, затова екипът влиза в операционната с допълнителни предпазни средства.

„Трябваше да решим какво да правим. Кое е първичното и кое е по-спешното. Ние решихме да извършим операцията като на пациентка с коронавирус. Целият екип беше трансформиран”, разказа проф. Григор Горчев.

ИСТОРИЯ ЗА ЖИВОТ: Решаваща операция по време на изолация (ВИДЕО)

С цел да се предпази опериращият, интервенцията е извършена с робот от последно поколение. „Той е дистанционно разположен, извън операционната зала, благодарение на невероятните възможности на високотехнологичната апаратура за роботизираната хирургия”, обясни ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов.

 

 

Така, на практика, онкохирурзите създават протокол за работа в операционна с пациент с коронавирус. Новините след операцията за пациентката са добри.

„Пациентката утре ще бъде изписана и е добре. Второ – пробата ѝ е негативна. Ние направихме една бърза проба преди операцията. Нямахме време за PCR тест. След операцията направихме втора проба и тя се оказа отрицателна”, посочи проф. Григор Горчев.

Използвайки телемедицината и телехирургията по време на извънредно положение, хирурзите от плевенския университет показват, че операции по време на коронавирус са възможни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП