Хората на първа линия в борбата с COVID-19 благодариха на всички, които постъпват отговорно

В неделя, точно в 21.00 ч., десетки медици от цялата страна излязоха пред болниците и аплодираха българите, които се вслушват в призивите им и си остават вкъщи. Жестът на благодарност е към хората, проявяващи отговорност и солидарност.

"Бъдете и Вие отговорни и солидарни, останете си вкъщи! Благодарим Ви!", написаха медиците от "Пирогов" във Facebook страницата на лечебното заведение. 

Точно 1 месец след обявяване на карантината, лекарите са категорични – чрез изолацията, българите са показали, че мислят не само за себе си, но и за всички тях, които се борят на първа линия със заразата.

„Трябва да работим спокойно. А за да работим спокойна, някой трябва да остане вкъщи. Трябва да сме точни - да останат всички вкъщи”, смята д-р Евангелос Вавудакис, анестезиолог и реаниматор в „Пирогов”.

Медиците допълват, че благодарение на дисциплината, всеки един е допринесъл болниците да не са препълнени със заразени с коронавирус. 

„„Пирогов” не е инфекциозна болница. От Щаба ни дадоха време да сме адекватни и да се подготвим. Ние в „Пирогов” вече имаме изградени алгоритми, имаме и фургони пред болницата, където да влизат, за да не замърсяват болницата”, обясни проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”.

Към призивите на „Пирогов" се присъединиха лекарите от ВМА. "Благодарим, че останахте вкъщи! Всичко ще бъде наред", написаха от Военномедицинската болница.  

ЛЕКАРИТЕ ПРИЗОВАВАТ: Следващите 2 седмици са критични, нека си останем вкъщи!

В трогателната акция се включиха медици от ВМА, "Пирогов”, УМБАЛ ”Александровска”, УМБАЛ "Св.Анна”, УМБАЛ ”Софиямед”, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, ЦСМП - София, МБАЛ ”Бургасмед”, УМБАЛ ”Св.Георги”, МБАЛ-Хасково, УМБАЛ ”Проф.д-р Ст. Киркович”, Болница Маджуров-Бургас, УМБАЛ ”Дева Мария” - Бургас, МБАЛ ”Здраве” - Пазарджик, УМБАЛ ”Св.Марина” - Варна, УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” - Плевен, Лайф Хоспитал - Бургас.

Списъкът на болниците публикува във Facebook профила си директорът на болница "Александровска" проф. д-р Костадин Ангелов. И допълни: "Благодарим Ви, че избрахте Живота! Благодарим Ви, че мислите и за нас! Ние оставаме в болниците, а Вие си останете вкъщи и НАКРАЯ ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД!".

Добрата новина е, че според медиците, болниците вече са напълно подготвени, а доказателство затова е не само направената реорганизация на отделенията, но и фактът, че в тях има болни от коронавирус, но пациентите около тях не се заразяват. А на финала на обръщението си, лекарите заявиха: „Ние оставаме в болниците, а Вие си останете вкъщи и накрая всичко ще бъде наред!”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП