Това стана ясно при разговори на премиера Борисов в Националния център по заразни и паразитни болести

Държавата планира да инвестира милиони в производство на медикаменти като кръвен серум и БЦЖ ваксината, за която има данни, че може би помага срещу заразяването с COVID-19. Част от продуктите трябва да са в помощ и срещу евентуални бъдещи епидемии.

Борисов: Кристин Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина (ВИДЕО)

Решението на правителството е да даде 22 млн. лв. на държавната компания „Бул Био” за разработването на новите продукти и допълнителни количества от ваксината. Това стана ясно при разговори на премиера Бойко Борисов в Националния център по заразни и паразитни болести. 

„Ще го обсъдим, но мисля че, както всички станахме свидетели, един вирус, един микроб могат да унищожат света буквално”, посочи министър-председателят.

„Темата на NOVA”: Ролята на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

Най-много пари – 10,8 млн. лв., ще отидат за удвояване на производството на БЦЖ ваксината. Така предстои да се правят 4 млн. ампули. Причината са най-вече данните, че в държавите, където тя се прилага масово, има по-малко случаи на болни от COVID-19.

„Факт е, не е доказано, но има такива подозрения. Има и препоръка на СЗО засега да не се използва за профилактика и лечение, но са стартирани пилотни изследвания в Холандия и Австралия и се чакат резултатите”, обясни управителят на „Бул Био” д-р Румен Кофинов.

„Ваксината за туберкулоза, която се търси много и се изнася от „Бул Био” в повече от 140 държави, е много важен стратегически продукт, търсен от Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия се ваксинират последните 20 г. с българска БЦЖ ваксина”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Помага ли БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса?

Според Борисов в теориите за БЦЖ ваксината вярвали и в Европа. „Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард с първото ни чуване каза – „Бойко, чакай да ти кажа, в началото беше смешно, но аз се чувствам сигурна, защото имам БЦЖ ваксина”, каза премиерът.

„Бул Био” наскоро се е сдобила с лиценз за разработване на лекарство в помощ в битката срещу вируса.

„Мога да съобщя, че сме в процес на разработка на лекарство, помагащо в борбата с COVID-19 на основата на хлорохин фосфат. Изчакваме последните анализи да излязат”, разясни д-р Кофинов.

В Австралия тестват дали ваксината против туберкулоза действа и срещу COVID-19

Ще се възстанови и производството на серум от конска кръв. Той се използва основно при ухапвания от змии, дифтерия и ботулизъм.

„За природозащитниците - конете не умират, взима им се кръвта, инжектира се и кончетата пак пасат живи и здрави”, категоричен беше Борисов.

Ще има и инвестиция от над 7 милиона за производството за човешки кръвни продукти.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!