Някои държави се подготвят да облекчат ограниченията

През последното денонощие Франция, Италия и Испания регистрираха най-малко смъртни случаи от COVID-19 от седмици насам.

Франция отчете 135 смъртни случая за денонощие, Испания – 164, което е най-ниското ниво от средата на март, а 174 починали в Италия е рекордно нисък брой, регистриран през последните два месеца, предаде Би Би Си.

Коколицли - по-страшна чума от коронавируса

От днес в петнайсетина европейски страни започва постепенно вдигане на ограниченията.

След два месеца на пълна изолация, италианците най-после получават така желаната глътка свобода. От този понеделник те могат да се отдалечават на повече от 200 метра от дома, да се виждат с близки и роднини и да си купят храна за вкъщи от ресторант.

Италия отваря и парковете, но се запазва социалната дистанция между хората в тях. Подновява се изцяло работата в строителството и търговията на едро. А министърът на спорта опроверга информациите, че италианските отбори могат да подновяват тренировки.

В Испания от днес подновяват работа малки търговски обекти като фризьорски салони. Задължително става носенето на предпазни маски в обществения транспорт в страната. Баровете, кафенетата и ресторантите ще продават храна за вкъщи. А вече трети ден на пълнолетните граждани е разрешено да се разхождат и да спортуват на открито.

Проф. Иво Петров: COVID-19 ще остане завинаги, както са вирусите на СПИН и ебола

Ограниченията отпадат и в Сърбия. Извънредното положение там ще бъде отменено на 7 май, обяви президентът Александър Вучич. Очаква се ден по-рано -  на 6 май, сръбският парламент да одобри отмяната.

Общо петнайсетина са европейските страни, които като Италия премахват много ограничения. Британците обаче ще трябва да почакат, тъй като Обединеното кралство се нарежда на второ място след Италия в тъжната статистика на смъртните случаи. Починалите там наближават 29 000.

Италия поясни защо официалните данни показват скок в броя на починалите с COVID-19

Междувременно френски лекар поиска нови тестове върху проби от пациенти, показващи, че вирусът е бил в страната още през миналата година - седмици преди първия официално регистриран случай, предаде БГНЕС.

В световен мащаб пандемията е засегнала близо 3,5 милиона души, а близо 250 000 са загинали, съобщи университетът Джонс Хопкинс.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.