На много места протестите бяха мирни, но полицията пак използва сила срещу демонстрантите

Не стихват протестите след смъртта на Джордж Флойд в много американски градове, от Минеаполис до Лос Анджелис. Вече седмица демонстрациите прерастват на моменти в насилие. В много от големите градове на Съединените щати протестиращите нарушиха въведените вечерни часове.

„Аз съм от Мисисипи, а там има много расова несправедливост и всичко това не е ново за мен. През целия ми живот съм била дискриминирана. Вече се изморих, изморена съм от говоренето, от хаштаговете…”, каза Дежа Патерсън, протестираща в Ню Йорк.

„Важно е за мен да съм тук, заради несправедливостта, която се случва. Всичко това се повтаря отново, ченгетата убиват невинни чернокожи без причина, а ние се опитваме да протестираме мирно. Ако не направим нещо, това ще продължи да се повтаря”, коментира Ейнджъл Карайър, който също е протестиращ в Ню Йорк.

 

 

След като в дните след смъртта на Флойд президентът Тръмп стоеше по-скоро настрана от разрастващите се размирици, сега той явно е решил да поеме нещата в свои ръце.

„Днес силно препоръчах на всички губернатори да разположат Националната гвардия в достатъчна численост, за да осигурим надмощие по улиците. Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на силите на реда, докато насилието не бъде прекратено”, заяви Тръмп.

Той обяви, че разполага хиляди тежко въоръжени войници и служители на реда, за да прекратят насилието в американската столица. Той се зарече да направи същото и в другите градове.

„Ако град или щат откаже да предприеме необходимите действия за защита на живота и имуществото на своите жители, то аз ще разположа армията на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях”, каза Доналд Тръмп.

Мнозина анализатори обаче смятат, че заканата на президента ще налее допълнително масло в огъня.

„Това беше унизително, защото се намираме в момент, когато хората имат нужда от надежда и единство, както и от стратегия, която да обедини хората и да спасява животи”, смята Гретчен Уитмър - губернатор на щата Мичиган.

След острото си изказване в Розовата градина на Белия дом, Доналд Тръмп извървя километър до Епископската църква Сейнт Джон, пострадала от пожар по време на протестите в неделя вечер. Той застана с Библия в ръка, вдигна я високо и след като позира пред камерите тръгна обратно към Белия дом, без да отговори на репортерски въпроси. Мнозина разкритикуваха направеното от президента, тъй като непосредствено преди това силите на реда и Сикрет сървис бяха разпръснали с гумени куршуми и сълзотворен газ протестиращите в близкия парк „Лафайет”. На фона на растящото напрежение, продължават и трогателните сцени на съпричастност с протестиращите от страна на полицаи.