Това сочи проучване на агенция Ройтерс

По-голямата част от американците подкрепят протестите срещу полицейското насилие. Голямо проучване на агенция Ройтерс показва, че 64% от гражданите на САЩ симпатизират на демонстрациите.

Трима полицаи с български произход са пострадали при бунта в САЩ (ВИДЕО)

В същото време обаче голям процент от хората не одобряват насилието, което избухна на много места, където се провеждат митинги.

Проучването не носи добри новини за президента Тръмп, който във вторник зае твърда позиция срещу демонстрантите. Според анкетата повечето американци не одобряват начина, по който той се справя с проблема. 

Гняв и расово напрежение - изпитание за лидерството на Тръмп (ВИДЕО)

 

 

Междувременно протестите продължават. Десетки хиляди излязоха по улиците на много градове в страната. Отново се стигна и до сблъсъци с полицията. Посланикът на Съединените щати у нас призова да се удвоят усилията и да се гарантира, че справедливостта ще надделее над омразата и хаоса.

Най-многолюдна беше демонстрацията в Хюстън, щата Тексас, родния град на Джордж Флойд, където около 60 хиляди се включиха в шествие в негова памет. Рокси Уошингтън, майката на шестгодишната дъщеря на Флойд, заяви, че иска справедливост.

„Нямам много неща, които да кажа, защото не мога да събера думи, но искам всички да знаете, какво ми отнеха тези полицейски служители. Той никога няма да види как расте дъщеря му, как се дипломира, никога няма да я изпрати до олтара”, каза тя.

Големи протести и шествия имаше също в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. В столицата Вашингтон демонстрантите се събраха до парка, който беше разчистен от полицията в понеделник, за да бъде направен път на президента Доналд Тръмп да позира за снимка с Библия пред църква. Демонстрантите останаха по улиците във Вашингтон въпреки влизането в сила на полицейския час вечерта.

„Уморена съм от всичко това, но чувствам, че си заслужава. Щом хората искат да изразят гнева си, нека го направят, защото сме жертва на насилие през последните 400 години. Животът ни повече не може да бъде употребен”, казва Джери.

 

 

Протестите като цяло бяха мирни през деня, но след залез слънце на много места се стигна отново до изблици на насилие, вандалски прояви и стълкновения със силите на реда. Хиляди пренебрегнаха полицейския час и в Ню Йорк. Последваха сблъсъци, разграбени бяха и магазини. Стотици са арестувани в Манхатън. Расизма и насилието в Съединените щати осъди от Рим и папа Франциск.

„Приятели, не можем да толерираме или да се правим, че не виждаме расизма и отхвърлянето във всяка тяхна форма и в същото време да твърдим, че защитаваме светостта на всеки един човешки живот. Нищо не можем да спечелим от насилието, но можем много да загубим”, каза той.

Зрелищна форма на демонстрация избраха протестиращите в американския град Портланд. Хиляди легнаха на платното за движение на големия мост в града. Протестиращите паднаха по корем, с ръце зад тила, преструвайки се на арестанти.

 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.