Това съобщи външният министър Хайко Маас

От 15 юни Германия отваря границите си, съобщи външният министър Хайко Маас. Отпадат предупрежденията за пътувания от и до 31 европейски държави, реши кабинетът в Берлин.

Освен за другите 26 страни от ЕС решението се отнася и до Великобритания и държавите, които асоциирани партньори в Шенгенското споразумение - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Швеция призна, че отговорът ѝ на пандемията има недостатъци

Остава забраната за пътуване до Норвегия, където все още не са отпаднали ограниченията в придвижването на хората във вътрешността на страната.

Не ни беше лесно да вземем това решение, призна министърът. Но като причина изтъкна факта, че в много държави от ЕС разпространението на заразата е сведена до минимум. Въпреки това предупреди: „Знам, че тази новина буди много очаквания и надежди, но отмяната на предупреждението за пътуване не е покана за пътуване“.

Решението е взето на база информация за състоянието на системата за здравеопазване в съответните държави, как се процедира при откриване на заразен При заразени над 50 нови случая на 100 хиляди жители в рамките на една седмица ще издадем отново предупреждение за пътуване, обясни Маас.

Италия отново отворена за туристи

И подчерта, че Германия няма да организира втора спасителна акция за връщането на германски туристи, както стана това при обявяването на пандемията. Също от средата на месеца Австрия отменя засиления контрол по границите си с всички съседи, с изключение на Италия.

Самата Италия отвори границите си за европейски туристи още от днес.

В Испания парламентът удължи извънредното положение за шести, последен път. Правителството ще има допълнителни правомощия до 21 юни. Премиерът Педро Санчес възнамерява да премахне постепенно всички ограничителни мерки и да отвори страната за чужденци от 1 юли.