Хиляди се стекоха отново по улиците, за да се обявят срещу полицейското насилие и расовата дискриминация

Пореден ден на протести в много от градовете на Съединените щати. 10 дни след смъртта на Джордж Флойд, хиляди поискаха справедливост. А междувременно, експертите предупреждават, че протестиращите са изложени на сериозен риск от зараза с COVID-19.

Прояви в памет на Джордж Флойд в няколко града в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди се стекоха отново по улиците американските градове, за да се обявят срещу полицейското насилие и расовата дискриминация. В Ню Йорк, братът на Джордж Флойд се присъедини към протестите и благодари на събралото се множество за подкрепата за брат му.

„Брат ми си отиде, но името Флойд продължава да живее. Гордея се с протестите, но не съм горд с разрушенията. Брат ми не подкрепяше такива неща”, заяви Терънс Флойд.

Демонстрантите в Ню Йорк отново пренебрегнаха полицейски час от 20 часа. Хиляди останаха по улиците и с настъпването на нощта. На някои места полицията ги следеше, без да се намесва, а на други полицаите арестуваха хора, без да използват палки като предишната нощ.

ЗА СМЪРТТА, КОЯТО РАЗТЪРСИ СВЕТА: Разказ на българка, която е полицай в САЩ

Междувременно, американските здравни власти предупредиха, че протестите може да доведат до ново увеличение на заразените с коронавирус. Според експертите, рискът от заразяване е по-висок в големите градове, които още не са овладели епидемията.

„Мисля, че за съжаление има голям риск това да допринесе за разпространение на заразата. В Минеаполис например все още се наблюдава предаване на коронавируса. Във Вашингтон също. Призоваваме хората там да се изследват за COVID-19”, заяви Робърт Редфийлд - директор на Центровете за контрол и прeвенция на заболяванията.

Въпреки че някои протестиращи носят маски, сред тълпата има минимално социално дистанциране. Сълзотворният газ, който силите на реда използват, може да предизвика кашлица, а тя подпомага разпространението на заразата.     

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.