Той ще включва над 3 км велоалеи

“Зелен ринг" ще свърже Борисовата градина със "Слатина" в София чрез пешеходна и вело връзка. Това обявиха днес от столичната община.

Първите три километра трасе ще свържат “Изток” и “Слатина”, по трасето на бившата жп линия при гара “Пионер”.

В момента теренът е собственост на Националната компания железопътна инфраструктура, които изразиха готовност да дарят по-голямата част от него на Столичната община. В запазените зони на държавната компания се предвижда изграждането на питейни заведения.

 „Ще има малки кафенета, магазинчета, за да може, когато се разхождате, да има къде да си починете”, каза главният архитект на София Здравко Здравков,

Според плановете на община в Зеления ринг ще бъдат създадени още детска градина и ясла. Плановете за строеж в зелената зона, доведоха до притеснения и възражения от страна на гражданската инициатива “Зелен Дианабад”.

„Представете си - една малка детска ясла с две групи в паркова среда. Кой не би искал да предложи това на децата?”, пита кметът на София Йорданка Фандъкова

Цялата територия на проекта е 67 000 кв. м, а площта на велоалеята е почти 10 000. кв. м с обща дължина от малко над 3 км. От “Велоеволюция” вече са предложили корекции на плана, които да дадат повече транспротни връзки за колоездачите.

„Липсват някои велосипедни пътеки по кръстовищата. Те са задължителни. Забелязахме, че велоалеята не стига директно до ВТУ. Имаме препоръка да се направи връзка със Стопанския факултет на Софийския университет”, обясни Радостина Петрова от “Велоеволюция”.

Целта на Зеления ринг е да свърже няколко квартала с най-големите паркове в града - Борисовата градина и Южния парк.