Ранен е 32-годишен мъж

29-годишна чешка туристка загина, след като дърво падна върху палатката й в района на Рилския манастир. 32-годишен мъж е ранен. Той е настанен в болница в Благоевград, без опасност за живота.

Около 23:00 часа снощи, букът се е стоварил на земята със страшна сила, убивайки на място младата жена. С фрактура и охлузни рани се е отървал 32-годишен мъж, който също е бил вътре. Останалите от групата само чули тътена от съседните палатки. Пожарникарите дошли 4 минути след сигнала, но жената вече е била починала.

Турист загина при опит за атрактивно селфи

„Малшанс! Просто пада дървото, което е доста голямо - около 1 метър е диаметърът му. Имало е 5-6 човека на място, които са от къмпинга. Те са помагали и са опитвали да почистват мястото. Момичето е затиснато и е починало на място”, обясни Стефан Тахтаджийски, началник на РСПБЗН – Рила.

Час преди инцидента в района се е развила силна буря с ураганен вятър. Предполага се, че голямата влага е причината корените на дървото да не издържат. От ръководството на къмпинга отказаха да застанат пред камерата на NOVA заради разследването на полицията, но заявиха, че букът по външни белези е изглеждал съвсем здрав и по нищо не е личало, че отвътре дънерът е гнил.

 

 

Чешките туристи не са имали никакво време за реакция. Но, според опитните туристи, мястото, избрано за къмпингуване, е било видимо коварно.

От ръководството на къмпинга добавиха, че редовно се правят огледи на дърветата. Тепърва ще се установява има ли заболяване сред буковете, което да води до скрит процес на гниене. След това ще се преценява дали да се прави санитарна сеч.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК