Китай нарече тези обвинения скалъпени

Държавният секретар Майк Помпео обвини дипломатическите представителства на Китай в САЩ в политическа активност и опит да повлияят на местния политически живот.

Действителността е такава, че законодателните органи на почти всеки щат са получили писмо от Комунистическата партия на Китай като част от координирана пропагандна кампания. Китайското консулство в Ню Йорк е много активно политически, заяви той в реч пред сената на щата Уисконсин.

В Китай започва мащабно пребровяване на населението

Според него, властите в Китай провеждат шпионска кампания дори на ниво местна администрация и градове. В потвърждение на това министърът даде за пример ареста на офицер от полицията в Ню Йорк, обвинен за сътрудничество с агент от Китай.

Из цяла Америка китайските програми за побратимени градове попада под ръководството на Китайската асоциация за дружба с чуждите държави. Тази група е част от управлението на Обединения фронт – инструмент за официална пропаганда на комунистическата партия зад граница, подчерта Помпео.

Той призова местните законодатели да бъдат внимателни, когато с тях контактуват китайски дипломати, тъй като това „по-скоро не е в духа на искреното сътрудничество или приятелство”.

Китайската нова стратегия за COVID-19: от износ до вътрешно потребление

По-рано Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че служител на Нюйоркската полиция е с повдигнато обвинение по подозрение за работа с агент на китайското правителство и предоставяне на информация на Пекин за етническите тибетци. Заради това той може да получи до 55 г. лишаване от свобода.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин нарече тези обвинения скалъпени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си