Акцията е проведена от Европол и ФБР

Мащабна операция срещу международна престъпна организация, в която участвали и български граждани.  Акцията е проведена съвместно от Европол и Федералното бюро за разследване на Съединените щати. Претърсени са над 40 жилища в Испания, Италия, България и Латвия. 

Организираната престъпна група е действала от 4-5 години. Чрез финансови мулета са изпирани милиони евро на жертви от Америка и Европа, вслючително правителствени институции, болници и училища. В ядрото са основно грузинци. Те вкарали в схемата и трима българи от варненско. Било им е плащано, за да набират банкови сметки в чужбина. Те не са арестувани, а само разпитани, като се превръщат в свидетели срещу ядрото на престъпната група.

"Ядрото на престъпната група е заплащало за всички техни пътувания, настанявания на територията на Великобритания, Португалия, Полша, Германия, където са били принуждавани българските граждани да пътуват и да откриват банкови сметки". обясни Владимир Димитров - началник отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

"Потърпевши са най - вече фирми и граждани от САЩ и от Европейския съюз, чийто компютърни конфигурации са заразени. По този начин хакерите, които са клиенти на QQAAZZ, те са изпращали финансови средства, тъй като могли да видят потребителското име и паролата на заразения компютър на счетоводителката от Mинесота. Има компании от всякакъв калибър, правителствени институции, болници, училища", добави той.

Българските мулета купили къща в село между Шумен и Варна.

 

 

"Там участниците и членовете на престъпната група и ядрото са инсталирали устройства за копаене на биткойн валути, в които биткойн валути вече се разплащат с техните клиенти хакерите", каза още Димитров.

Собственик на къщата е жена. Тя разказа пред NOVA, че в дома й действително е имало техника за копаене на криптовалути, собственост на грузинец. Жената помни ясно кога в дома й влезли над 30 маскирани служители на ГДБОП.

В рамките на операцията служителите на ГДБОП са подпомогнали активно разследването, чрез обмен на информация и извършени претърсвания, изземвания и разпити на територията на област Варна. При действията на територията на България е иззето оборудване на добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти. 

 

 

В хода на оперативните действия е установено, че ръководителите на групата са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам. Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят. За неправомерно извършване на банкови транзакции към сметките, контролирани от  мулетата, са били използвани хиляди компрометирани компютърни конфигурации на правителствени организации, фирми и граждани от САЩ и ЕС. Изяснено е също, че за откриването на кухи фирми и банкови сметки в страните от ЕС мулетата, набрани от групата, са използвали подправени полски и български паспорти. Таксата за изпирането на парите често е достигала 40 до 50 процента от цялата открадната сума.

 

 

Засега не са установени потърпевши български институции от дейността на групата. Иззети са телефоните на т.нар. български мулета и разследването продължава.  Шестима души са предадени на американски съд. Задържано е и едно от основните действащи лица в Полша.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.