Според СЗО пъпките по кожата са най-разпространеният дерматологичен проблем на Земята

Европейски и американски молекулярни биолози установиха, че вероятността от появата на акне върху кожата зависи от активността на гена GATA6, съобщава БТА.  Именно той управлява растежа на определен вид клетки в луковиците на косъма. Изводите на учените бяха публикувани в научното списание "Нейчър къмюникейшънс".

“Маскнето”: Как да победим новия враг на нашата кожа?

"Установихме, че генът GATA6 играе съществена роля при функционирането на връхните слоеве на човешката кожа, свързано с работата на косъма и на мастните жлези. Неговата загуба води до развитието на типични нарушения в тяхната работа, характерни за акнето. Изучаването на нарушенията при неговото функциониране ще доведе до създаването на нови методи за лечение на това кожно заболяване", се казва в статията.

Котка излекува стопанката си от акне

Според данни на СЗО акнето е най-разпространеният дерматологичен проблем на Земята, засягащ 650 милиона души - повечето от тях са млади хора и подрастващи.

Съпругата на Джъстин Бийбър лекува акнето му

Екипът на Фиона Райт от Кралския колеж в Лондон открил генетичната основа на заболяването. Специалистите изследвали генните изменения при появата на акнето при мишки и хора по време на половото съзряване. Специалистите съсредоточили вниманието си върху участъка GATA6. Той играе ролята на стоп сигнал и помага на кожата да избегне бързото размножаване на кератинотиците, клетките, които са в основата на акнето.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.