Това увеличава шанса в края на годината да се избегне тежък икономически срив

Британското правителство иска да продължи преговорите за бъдещи отношения с ЕС. Преговорите може да започнат още утре в Лондон, заяви говорител на премиера Борис Джонсън. Все още има „значителни” разлики в „най-трудните области”, но правителството е готово да опита отново, съобщи БГНЕС.

Миналата седмица Лондон обяви разговори с Брюксел за търговско споразумение за приключени. Сега обаче реши, че трябва да продължат, защото икономическите перспективи изглеждат доста мрачни.

Какви ограничения очакват българите на британския трудов пазар

Това увеличава шанса в края на годината да се избегне тежък икономически срив с новите митнически тарифи и търговските бариери.

В петък Джонсън обвини ЕС, че не иска споразумение. Затова се очакваше напускане на Евросъюза без договор, освен ако ЕС не промени коренно позицията си. Сега обаче премиерът направи обратен завой.

Британското правителство обоснова завръщането си на масата за преговори с речта на преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние тази сутрин. Барние призна няколко важни за Великобритания точки, включително зачитането на суверенитета на Великобритания.

В речта си пред Европейския парламент Барние отново предложи преговори на британското правителство, обяснявайки, че „споразумението е постижимо, ако и от двете страни сме готови да работим конструктивно и в дух на компромис”.

Захариева: Българите във Великобритания са изцяло защитени

От гледна точка на ЕС остават само две до три седмици, защото след това договорът ще трябва да бъде ратифициран. Барние каза, че ЕС е готов да активизира преговорите и да преговаря денонощно. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.