На този фон Оксфордската ваксина дава обнадеждаващи резултати

Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд с обнадеждаващи резултати. Това дава основания да се смята, че тя предпазва от сериозна форма на заболяването и смърт, съобщава „Файненшъл таймс”. От болница в Лондон съобщиха, че очакват първите дози още другата седмица. Междувременно, все повече европейски държави въвеждат строги мерки срещу разпространението на заразата.

СЛЕД НОВИТЕ ЗАБРАНИ: Центърът на Париж отново опустя (ВИДЕО+СНИМКИ)

Резултатите от изпитванията на ваксината на Оксфорд ще бъдат публикувани съвсем скоро. Според запознати те показват, че тя е надеждна при хора между 18 и 55 години. Това обаче не означавало, че ваксината ще има същия положителен резултат и при по-възрастните.

„Отговорът идва от третата фаза на клиничните изпитвания, когато установяваме наистина ли предотвратяват заразяването. И ако е така, колко са ефективни. Ще знаем това през следващите няколко месеца”, посочи научният съветник на британското правителство Патрик Валанс.

Заради резкия скок на случаите на територията на цяла Испания беше въведено извънредно положение и вечерен час. На гражданите е забранено да излизат между 23 часа вечерта и 6 сутринта. Местните власти получиха правото да забраняват пътуванията между регионите при необходимост.

„Ще се съсредоточим върху ограниченията за придвижване, където ще извършим цялостна образователна и информативна дейност. Продължаваме да работим за всички проблеми около носенето на маски, консумацията на алкохол по улиците и спазването на безопасна дистанция между хората”, обяви Алберт Алтеро от полицията. 

Италия затяга мерките срещу коронавируса

От днес в Италия са затворени кината, басейните, фитнес залите. Баровете и ресторантите ще работят до 18 часа, а учениците от горните класове минават на дистанционно обучение.

„За съжаление, ситуацията е такава. Трябва да сме по-сериозни. Опитваме се да помогнем и на собствениците на магазини с каквото можем. Щом трябва баровете да затворят - ще затворят. Такива са мерките, ще ги приемем и ще продължим напред. Нямаме какво друго да направим”, смята Даниеле Фабиончини.

Научният съвет към френското правителство допусна, че броят на новите случаи в страната е 100 000 дневно - два пъти  повече от официалните данни. Вчера във Франция бяха регистрирани 52 000 новозаразени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: Снимка: iStock