Депресия във формата на полумесец в земната кора е дълга повече от 2550 км

Излязоха китайски кадри на живо от новия подводен апарат, достигнал дъното Марианската падина, част от историческа мисия в в най-дълбокото място на Земята, предава AFP. Апаратът се спусна на повече от 10 000 метра (около 33 000 фута) в дълбините в западната част на Тихия океан с трима изследователи на борда, съобщи държавната телевизия CCTV.

Учени откриха бактерии, хранещи се с петрол

Само шепа хора някога са посещавали дъното на Марианската падина, депресия във формата на полумесец в земната кора, която е по-дълбока от връх Еверест и е дълга повече от 2550 километра.

 

 

Първите изследователи са посетили мястото през 1960 г. на кратка експедиция, след което нямаше мисии, докато холивудският режисьор Джеймс Камерън не направи първото самостоятелно пътуване до дъното през 2012 г. Камерън го описа „пуста“ и „извънземна“ среда.

Учени откриха риба на рекордна дълбочина - 8 145 метра

Видеозаписи, заснети и предадени от дълбоководна камера тази седмица, показват, че зелено-бялата китайска подводница се движи през тъмна вода, заобиколена от облаци от утайки, докато бавно се докосва до морското дъно. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: "Фокус"