Страната е една от малкото големи икономики, които разкриват данни за самоубийствата

Експертите предупредиха, че пандемията може да доведе до криза на психичното здраве. Масова безработица, социална изолация и безпокойство взимат своето влияние върху хората в световен мащаб. В Япония правителствената статистика показва, че през октомври самоубийства са отнели повече животи, отколкото COVID-19 през цялата година до момента. Месечният брой самоубийства в Япония се е увеличил до 2153 през октомври, според японската Национална полицейска агенция. Към петък общият брой починали от коронавирус в Япония е 2087, съобщи министерството на здравеопазването.

ООН: Светът е заплашен от глобална криза на психичното здраве

Япония е една от малкото големи икономики, които разкриват навременни данни за самоубийствата - най-новите национални данни за САЩ например са от 2018 г. Японските данни могат да дадат представа на другите страни за въздействието на пандемичните мерки върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

„Дори нямахме блокиране и въздействието на COVID-19 е много минимално в сравнение с други страни ... но все пак наблюдаваме това голямо увеличение на броя на самоубийствата“, каза Мичико Уеда, доцент в Университета Васеда в Токио и експерт по самоубийствата.

Рекордно нисък брой на самоубийствата в Япония през 2019 г.

"Това предполага, че други страни може да видят подобно или дори по-голямо увеличение на броя на самоубийствата в бъдеще."

Япония отдавна се бори с едно от най-високите нива на самоубийства в света, сочи Световната здравна организация. През 2016 г. Япония има 18,5 смъртни случая от самоубийство на 100 000 жители и е на второ място в тази мрачна статистика за западнотихооеканския регион след Южна Корея. И в същото време „изпреварва” с много средния показател за света, който е 10,6 на 100 000.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си