Финалните изпитвания на препарата са показали, че той е 94.1 процента ефективен срещу заразата

Фармацевтичната компания „Модерна” днес поиска одобрение за ваксината си срещу COVID-19 в Европа и Съединените щати. Паралелно с това беше обявена и още една добра новина - финалните изпитвания на препарата на компанията са показали, че той е 94.1 процента ефективен срещу коронавируса.

 „Модерна” кандидатства за спешно одобрение пред Европейската агенция за лекарства, която вече е започнала да преглежда данните за ваксината й срещу COVID-19. Няма сериозни опасения за безопасността на препарата, а според компанията, той е показал 100%  успех в предотвратяване на тежките случаи на заболяването. Новината от „Модерна” идва след като „Пфайзер” и германският и партньор „БиоЕнТех” също подадоха документи за спешно разрешение на употреба на тяхната ваксина, която е 95% ефективна. Дистрибуцията на тази на „Модерна” обаче ще е по-лесна, защото не се изискват изключително ниски температури.

125 хил. дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас до Нова година

„Имаме дълга история с дистрибуцията на ваксини. Разбира се, не в степента, в която ваксинирате 300 милиона души, но всяка година системата се настройва между Центъра за заразни болести и местните власти, за разпространение на 80 милиона ваксини. Така че, това няма да е нещо, което ще правим за първи път”, заяви директорът на Центъра по заразни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.

Унгария обяви, че ще използва руската ваксина „Спутник V”, която няма разрешение за употреба в ЕС. Решението на Будапеща обаче не се отнася за територията на евроблока, обяви говорител на ЕК. Брюксел предпочита, всички ваксини, които се предлагат на европейските граждани, да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

„В спешен порядък отделните държави може да разрешат използването на ваксина на своята територия и да я разпространят сред своите граждани. Но това е тяхна отговорност да дадат такова разрешение за спешна употреба”, посочи Стефан де Кеерсмекер,  говорител на Европейската комисия.

Русия започва изпитания на втора ваксина срещу COVID-19

Карантината е довела до положителни резултати срещу коронавируса във Великобритания. За периода от 13-ти до 24-ти ноември заразяването е спаднало с 30 процента, а най-голям е този процент там, където мерките са били най-строги. Данните са от голямо изследване на „Импириъл Колидж”, което покрива проби от 100 хиляди души.

„Искаме да излезем от режима на общонационален локдаун и повече да не ни се налага да го връщаме. Вече се вижда светлина в края на тунела. Ако бъде одобрена, ваксината ще е налична през пролетта и ще можем да направим реална стъпка към връщането на нормалността”, заяви външният британски министър Доминик Рааб.

Блокадите във Великобритания са свалили базовото репродуктивно число на вируса до 0,88. Това на практика значи, че броят на новозаразените ще започне устойчиво да намалява. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.