Вторичните трусове продължават

Няколко вторични труса са били регистрирани в Хърватия през изминалата нощ. Най-силният е бил с магнитуд 3.7 по Рихтер с епицентър край тежко пострадалия град Петриня. За последните 72 часа в района на Сисак и Петриня е имало повече от 119 земетресения.

СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ХЪРВАТИЯ: Няма пострадали българи, щетите са огромни

„В Загреб земетресението се усети по-слабо. Петриня и Сисак са много тежко засегнати. За първи път снощи се появиха кадри от селата около тези градове. Те са напълно сринати. Броят на жертвите расте”, разказа българката в Хърватия Катя Койчева.

Тя посочи, че вторичните трусове все още продължават. Паниката според българката също. „Хората определено нямат новогодишно настроение”, каза още Катя.

 

Видео: Руптли

Европейската комисия задейства механизма за гражданска зашита в Хърватия. В страната са пристигнали еврокомисари за среща с властите. До вчера помощ са осигурили множество страни, сред които и България.

България помага на Хърватия със 100 000 евро

„До момента са се отзовали 13 държави от ЕС и Турция. Пристигнаха строителни машини, които да подпомогнат възстановяването на къщите. Помощ има”, посочи ръководителят на представителството на Европейската комисия в Загреб.

В най-тежко засегнатите градове пристигнаха първите 20 мобилни домове, в които ще бъдат настанени хората, останали без дом. Очаква се да пристигнат още 80 подобни къщи, като всяка от тях има две стаи, в които могат да се настанят четирима души, кухня, баня и тоалетна.

 

 

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.