Част от учениците се връщат в клас на 4 януари

Родители се обявиха против връщането на децата в училище и на детска градина от понеделник. Неформалните организации „Science in the Crisis” и „Родители за безопасно образование” представят исканията си в отворено писмо до властите у нас. Според тях носенето на маски трябва да стане задължително във всички помещения на територията на училищата от всички ученици, учители и помощен персонал.

Шлемовете да не бъдат приемани като заместител на маските, настояват от двете организации. Искат учителите да бъдат тествани в началото на всяка работна седмица.

За по-строг контрол родителите приканват регионалните здравни инспекции да имат достъп до системата на Министерството на образованието за регистрация на заразените в училищата. Така, според тях, ще може да се карантинират своевременно засегнатите паралелки.

Дистанционното обучение трябва да продължи поне до края на първия учебен срок, казва доц. Силвена Ставрева. Според нея все още няма категорични данни, че при частичния локдаун заболеваемостта е намаляла.

„Училищата са основна среда за разпространение на вируса, очаква ни ваксинация. Трябва да държим нивата на заболеваемост ниски, така че повече хора да могат да се ваксинират , включително и учителите”, допълва доцент Ставрева.

Близо 700 молби за онлайн обучение са получени в МОН от родители (ВИДЕО)

С връщането на част от учениците в клас и на децата в градините, имало опасност от нов скок на заразените.

„Има и нова мутация на коронавируса, която засяга най-вече младите хора и децата”, допълва тя.

Така образованието се противопоставя на здравето. За физика Теодоси Теодосиев - Тео обучението от разстояние е пагубно за учениците.

„Едно е присъственото занятие и друго - да се мъчиш. Това си е мъка. Това е катастрофа за масовото образование”, коментира физикът.

Теодоси Теодосиев -Тео: Таблетът е лош подарък за дете

Пърокласникът Радиослав няма търпение да се върне в класната стая в понеделник.  Майка му Албена е била един месец в неплатен отпуск заради дистанционното обучение.

„При един първокласник, когато самата госпожа трябва да му хване ръката, за да напише буквичката или да помогне да направи нещо, аз като родител го правя това вкъщи. Друго е като е в училище с учител”, смята Албена.

Образователният министър Красимир Вълчев беше категоричен, че система е готова да превключи във всеки един момент. Трудностите и дефицитите на дистанционното обучение не могат да останат незабелязани. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.