Това е един от най-големите християнски празници

На 6 януари християнската църква чества един от най-големите си празници – Йордановден или наричан още Богоявление. За празника на трапезата трябва да присъстват само постни ястия.

Задължително е за Йордановден да сложим на масата си орехи. Подобно на традицията от Бъдни вечер, по орехите може да се гадае каква ще бъде годината.

Всеки един човек на трапезата трябва да си вземе по един орех и да го счупи. Ако орехът е здрав, годината ще бъде хубава, а ако е мухлясал или изгнил – годината ще бъде неуспешна.

Хиляди спасяваха Богоявленския кръст в цялата страна (ОБЗОР)

За празника се приготвя и обредна пита от пшеничено брашно, смесено с брашно от просо. В някои райони на България вместо просо смесват пшениченото брашно и царевично.

На трапезата за Богоявление трябва да се поставят още зелеви сарми, пълнени чушки с боб, варено жито и вино, пише Edna.bg.

Празнуваме Богоявление

С Богоявление се слага край на периода на т.нар Мръсни дни, когато венчавките се забраняват. От Йордановден до Великденския пост сватбите отново са разрешени според християнския канон.

На Йордановден се организира последната кадена вечеря. Това означава, че вечерта срещу празника трябва да се запали свещ, която трябва да догори на трапезата за 6 януари.

Каденето, къпането във вода, както и останалите обредни традиции на Богоявление се извършват за почистване от злите сили при преминаването от старата към новата година. Ритуалите се практикуват, за да се предпазим от злото през тази година.

Вярва се, че на Йордановден Исус Христос е бил кръстен в река Йордан, откъдето идва и името на празника. За нощта срещу 6 януари се казва, че небето се отваря и всички желания се сбъдват.

Ето и рецепта за традиционна питка, която се меси за днешния празник:

Необходими продукти:

вода - 200 мл

кисело мляко - 2 с.л.

мая - 20 г

яйца - 2 бр. 1 жълтък за намазване

олио - 2 с.л.

масло - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

стевия - 1 ч.л. равна или захар

брашно - 3 ч.ч.

сирене - 200 г

олио - за намазване

семена - за поръсване

Начин на приготвяне:

В хладка вода се натрошава маята, разбърква се със стевия и две лъжици брашно, оставяме за 10 минути на топло.

Сипва се в средата на брашното, добавя се масло, олио, сол и яйцата. Замесва се средно меко тесто и оставяме в торбичка, намазана с олио, за една нощ.

На другия ден се премесва, разделя се на две части. Първата се разделя на 6 топки, в средата на всяка се поставя натрошено сирене и оформените топки се нареждат върху хартия за печене в тава с диаметър 26 см.

Втората част тесто се разделя на 3 части. Всяка се точи кръгла кора 20 см, намазва се с олио, поръсваме сирене и нареждаме една върху друга. Нарязва се на 12 триъгълника. На 6 от тях се прави разрез в средата и връхчето се промушва през него, да се оформи листо. Нареждат се между топките.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНИТЕ: Калоферци извиха хоро в ледените води на Тунджа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Останалите триъгълници се срязват на две части по височина и с нож се притискат само в средата. Тънките листенца се нареждат върху топките. Това, което остава, е за оформяне топчето в центъра. Оставя се да втаса още 20 минути на топло и намазваме с разбит с 1 с.л. олио жълтък.

Поръсваме питата със семена. Печем в загрята фурна 170°C за 40 минути до златисто.

Изважда се и намазваме празничната питка с масло и покриваме с кърпа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Редактор: Габриела Винарова