Появиха се нови документи около сагата с Алекс Салмънд

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе призована да подаде оставка след като се появиха нови документи, повдигащи въпроси за нейното участие в сагата с Алекс Салмънд и уличаващи я в даване на неверни показания. В сряда Стържън ще бъде разпитана в парламента.

Рекорд: Близо 23 градуса под нулата в Северна Шотландия (СНИМКИ)

Съдебната битка на шотландското правителство с Алекс Салмънд - предшественик на Никола Стърджън – изглежда ще бъде загубена, твърдят адвокати на правителството. 

Нови доказателства от двама свидетели също поставят под въпрос версията на Стърджън за събитията. Някогашните съюзници Стърджън и Салмънд си отправят взаимни нападки във връзка с делото срещу Салмънд, който бе съден и оправдан миналата година по обвинения в сексуално посегателство. 

Тогава Върховният граждански съд постанови, че начинът, по който шотландското правителство е подходило към въпроса със Салмънд е бил незаконен, а самият Салмънд заяви, че е жертва на „лов на вещици“. Шотландските консерватори сега заявиха, че вече няма съмнение, че Никола Стърджън е лъгала пред парламента и е нарушила кодекса на министерско поведение няколко пъти. Партията заяви, че ще внесе вот на недоверие в първия министър.

Депутат от шотландската Лейбъристка партия каза, че новите документи показват, че правителството „не може да защити“ начина, по който се е отнесло към обвиненията за сексуален тормоз към Салмънд. Стърджън по-рано отхвърли обвиненията, че е нарушила министерския кодекс и очаква възможността да изложи нейната версия.

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима

Освен това тя отхвърли твърденията на Салмънд, че близки до нея хора са заговорничили срещу него, за което няма доказателства, според нея, и обвини от своя страна нейния предшественик, че създава „алтернативна реалност“. Салмънд твърди, че Стърджън е излъгала за провеждани между двамата срещи.

Ако Стърджън бъде уличена в лъжа в парламента и нарушение на министерския кодекс на поведение, тя би трябвало да подаде оставка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР